Тихомир Янакиев ще управлява Община Созопол през следващите 4 години

Тихомир Янакиев ще управлява Община Созопол през следващите 4 години

Новоизбраният кмет на Созопол Тихомир Янакиев, общинските съветници и кметовете на Атия - Румен Димитров, на Черноморец Росен Деспотов и на Крушевец  Милка Стамболиева положиха клетва днес пред препълнената зала на Общинския съвет в морския град. Областният управител Вълчо Чолаков се обърна към избраниците "В следващите години по волята на своите съграждани Вие ще бъдете първи сред равни. Смятам, че това е отношението на новите Ви позиции, което избирателите очакват. Останете близо до тях, толкова близо, колкото, когато имахте нужда да Ви дадат своето доверие. Следващите 4 години Ваша е отговорността да реализирате техните надежди за по-добър живот. Призивът ми към всички новоизбрани в област Бургас е към консенсус за важните за обществото теми. Пожелавам Ви здраве и мъдрост”, заяви областният управител Чолаков. 

"Изключително съм развълнуван от този миг, като осъзнавам, че доверието, което ми давате, носи след себе си огромна отговорност. Обещавам едно, че ще оправдая тази отговорност. Изборите приключиха на 3-ти ноември, оттук-нататък аз съм кмет на всички жители на община Созопол. Благодаря Ви!”, заяви Тихомир Янакиев, а речта му бе последвана от бурни аплодисменти от препълнената със созополчани зала. За Тихомир Янакиев това е първи мандат, като кмет на град Созопол. Кандидатурата му бе издигната от коалиция "БСП за България", Янакиев спечели на балотаж на местните избори в общината с 4 897 гласа или 65,47%. За опонента му – Красимира Германова от ГЕРБ са гласували 2 475 или 33,09%.След като Областният управител сложи огърлицата на новоизбраният Тихомир Янакиев, председателят на ОИК- Созопол Вирджиния Хайк раздаде клетвените декларации на новоизбраните кметове на съставни селища и общински съветници.

След тържествената част под ръководството на най- възрастния общински съветник Катя Стоянова, петчленна комисия с председател Станимир Андонов проведе процедура по избор на председател на Общинския съвет. С подкрепата на 17-те общински съветници.бе избран Георги Пинелов.. Той получи подкрепата на девет от 17-те общински съветници. Вотът бе таен, но стана ясно, че това са гласовете на БСП и ПП МИР. В урната бяха пуснати и седем гласа "въздържал се“ – на съветниците от ГЕРБ и СДС.

С бурни аплодисменти бе посрещнат и избора на новия председател на общинския съвет в Созопол. Пръв го поздрави кметът Тихомир Янакиев със силно ръкостискане и прегръдка.

Развълнуван новият председател на общинския съвет се поклони пред присъэстващите и заяви: "Дълбок поклон пред всички, които гласуваха за мен. Благодаря на тези, които гласуваха за мен и на тези, които не гласуваха, защото е обидно и недостойно да ме подкрепят хора като тях, каза новоизбраният председател“, заяви Георги Пинелов и добави: ”Ще прекратим порочните практики, които са властвали в последните 12, а може би 16 години, и ще работим единствено и само в името на Община Созопол. „

Думите му, че това ще бъде един от най- успешните мандати в историята на Созопол бяха посрещнати от бурни аплодисменти.

Новият председател започна веднага работа, като ръководи избора на комисия за изработване на Правилника за работа на Общинския съвет.

Първата сесия завърши с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Иван.

Галерия