20-годишният Александър Томов впечатли публиката в Летния театър с песента Мечтай, море. Снимки Лина Главинова

20-годишният Александър Томов впечатли публиката в Летния театър с песента Мечтай, море. Снимки Лина Главинова

Бургаският композитор Тончо Русев пръв открива музикалния талант на Александър Томов. Песента, която 20-годишният певец изпълни, спечели наградата на публиката на 37-ото издание на националния конкурс "Бургас и морето". Александър Томов изпълни "Мечтай, море" по текст на айтоската поетеса Татяна Йотова, музика - Мартин Антонов, аранжимент - Пламен Велинов.

"Песента "Мечтай, море" е написана специално за публиката. Искахме тя да се хареса и това се получи", допълни 20-годишният изпълнител. Първо е била създадена музиката на песента от композитора Мартин Антонов. После двамата със Сашо се свързали с айтоската поетеса Татяна Йотова. "Аз отдавна следя нейното поетично и музикално творчество. Тя е прекрасен бард (поет с китара б.а.). Това помогна песента "Мечтай, море" да грабне вниманието на публиката и да стане неин фаворит в 37-ото издание на националния конкурс за песен "Бургас и морето", поясни Александър. За нея гласуваха 416 души. Пръв, който поздрави Сашо за успеха му бе Йорданка Христова. "Още на репетицията те заплюх", споделила неповторимата певица. С SMS го поздравил пък Веселин Маринов. "Разбрах за успеха ти на конкурса "Бургас и морето". Желая ти успех!", пише в съобщението на Маринов.

Доста преди да се качи на сцената на Летния театър в Бургас в събота вечер, Сашо Томов вече се е докоснал до големия български композитор Тончо Русев. През 2017-та година студентът от Националната музикална академия "Професор Панчо Владигеров" се е срещнал с Тончо Русев. Композиторът вече е имал представа за музикалните възможности на бившия възпитаник на музикалното училище в Плевен. Русев е чул няколко негови изпълнения. Дотогава плевенчанинът вече е записал седем авторски песни. Тончо Русев е впечатлен от музикалните възможности на Сашо. По предложение на поетесата Павлина Станева от Разград, маестро Русев написва музиката към стихотворението й - "Бялата лястовица". Младият изпълнител бил специален гост в софийския дом на маестрото. Русев  бил много щастлив, че за първи път прави музика за певец който е под 20 години, довери единствено за сайт "Черноморие" Александър Томов. "През април 2018-та година той ни напусна", сподели с болка талантливият певец.

Една от новите песни на плевенчанина - "Разкаяние", е по текст на именития бургаски поет Ваньо Вълчев.

През есента 20-годишният талант ще направи концерт в студио 5 на НДК. С него той ще отбележи "10 години творческа дейност".

Галерия