Сред одобрените за финансиране има и сватбени агенции. Снимката е илюстративна

Сред одобрените за финансиране има и сватбени агенции. Снимката е илюстративна

Проектите на 82 фирми от Варненска област на обща стойност 684 411 лв. са одобрени към момента за финансиране по процедурата "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", съобщиха от Областния информационен център във Варна. Кандидатстването стартира на 14 май тази година и приключи месец по-късно. Финансирането е осигурено от ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020г. Подадените общо 27 619 проектни предложения за цялата страна се оценяват поетапно.

75 от местните фирми, които ще бъдат подпомогнати по процедурата, са със седалище във Варна, останалите са от общините Аврен, Суворово, Белослав, Долни чифлик и Аксаково. 53-ма от бенефициентите ще получат максимално допустимото финансиране от 10 000 лв. Сред варненските микро и малки предприятия, които към момента попадат в списъка на одобрените, са туристически агенции, козметични салони, сладкарски цехове, учебни центрове, превозвачи, хранителни магазини, сватбени и траурни агенции, счетоводни кантори.

С право на безвъзмездна финансова помощ по процедурата са предприятия с персонал до 50 души, които са регистрирали поне 20% спад в своя оборот за април 2020г. спрямо средномесечния за 2019г. Минималният размер на финансиране за един проект е 3000 лв., а максималният - до 10 000 лв. Със средствата бизнесът ще може да покрие най-неотложните си нужди за наем, консумативи, суровини, заплати и други оборотни средства, допълниха от Областния информационен център-Варна.

За помощта кандидатстваха фирми, регистрирани преди 1-ви юли 2019 година, които извършват дейност във всички икономически сектори, с изключение на попадащите в обхвата на Програмата за развитие на селските райони.