На този етап само три градини ще отворят врати в община Средец

На този етап само три градини ще отворят врати в община Средец

Две градини в Средец и една в село Дебелт ще отворят врати на 1-ви юни. Там обаче затворени, засега, ще останат яслените групи. Над 50% от родителите са изявили желание децата им отново да тръгнат на градина. Те бяха затворени в цялата страна, след като на 13-ти март с решение на Народното събрание бе обявено извънредно положение. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев градините и яслите в цялата страна трябва да отворят в периода 22-ри май - 1-ви юни. В община Средец те ще отворят на 1-ви юни.

"Освен яслените групи, затворени ще останат и филиала на градината във Факия, както и тези в селата Загорци и Орлинци", каза пред "Черноморие" кметът на Община Средец Иван Жабов. От Общината са осигурили маски и ръкавици на работещите в градините, шлемове за тези, които ще са на първа линия, дезинфектанти за ръце, гранули на хролна основа за почистване на помещенията.

През тази седмица трябва да напръскано в дворовете на градините против акари и комари. Предстои да бъдат дезинфекцирани и помещенията, в които ще влязат децата.

"Педагогическият и непедагогически персонал ще бъде тестван за корона вирус преди да отворим градините. Тестовете ще им бъдат направени в болницата", уточни кметът на Средец Иван Жабов.