В книгата е включена и Адриана Будевска, но номинацията е направена от друг клуб в страната. Снимки Черноморие-бг

В книгата е включена и Адриана Будевска, но номинацията е направена от друг клуб в страната. Снимки Черноморие-бг

Три изявени бургазлийки са включени в книгата "Аз съм", посветена на 100-годишнината на "Зонта интернешънъл". Това са поетесата Петя Дубарова, общественичката Жени Патева и оперната прима Райна Кабаиванска. В книгата са включени 100 жени, които са променили живота на хората през този век. Книгата е едно от събитията, с които се отбелязва юбилея и е по идея на бургазлийката Яна Генчева, която членува в бургаския клуб "Зонта". Автор на книгата е Лилия Филипова. Биографичните справки да жените, включени в нея са представени на български и на английски език.

Номинациите на жените са направени от клубовете в цяла България и Румъния. Книгата се издава от СНЦ ОП "Ареа 05 Дистрикт 30 Зонта интернешънъл", който обхваща 12 клуба от България (тук клубовете са 8 б.а.), Румъния и Северна Македония.

"Всеки клуб трябваше да номинира от 1 до 3 жени. И трите наши предложения бяха приети и включени в книгата", поясни пред "Черноморие" Петя Великова - президент на клуб "Зонта" - Бургас. В книгата е представена и актрисата Адриана Будевска, чието име носи бургаския драматичен театър, но тя е номинирана от друг клуб в страната.

"Решихме средствата от продажбата на книгата да бъдат дарени на фондация "Зонта" за изграждане на училища в Мадагаскар", допълни Петя Великова. Книгата вече е притежание на 11 учебни заведения в Бургас. Всеки, който желае да притежава тази своеобразна енциклопедия може да я закупи от клуба в Бургас срещу 30 лева.

Галерия