Лекари алармират, че грипните вируси са изключително опасни и могат да бъдат смъртоносни

Лекари алармират, че грипните вируси са изключително опасни и могат да бъдат смъртоносни

Три жертви е взел грипът в Бургаско от началото на годината. Те са починали след тежки усложнения, предизвикани от грипния вирус, съобщават за "Монитор" от Регионалната здравна инспекция в Бургас. 

Тримата от починали пациенти са били възрастни хора, които са страдали от хронични сърдечни заболявания. Всички те са били приети за лечение по време на грипната епидемия, която бе обявена в началото на миналата седмица. Когато са потърсили медицинска помощ обаче, вече е било твърде късно.

Тази седмица е регистриран четвърти пореден случай, но при него все още не е потвърдено, че смъртта е настъпила вследствие на грипа. Става въпрос за 39-годишен мъж от Поморие, който е починал в инфекциозното отделение на бургаската болница. Пациентът дълго време не е потърсил специализирана медицинска помощ, а вместо това започнал да се лекува сам у дома си. Състоянието му обаче се влошило и той бил приет в болницата в Поморие.  Въпреки предприетото лечение в здравното заведение, помориецът развил тежка форма на пневмония и бил преместен в Инфекциозното отделение в Бургас, където дни по-късно изпаднал в кома и издъхнал. Според близките му, той е развил изключително тежки усложнения от грипния вирус, който в началото подценил. Здравните власти обаче все още не са установили категорична връзка, която да е причина за смъртта на пациента.  

Лекари алармират, че грипните вируси са изключително опасни и могат да бъдат смъртоносни, ако не се потърси навреме адекватна и квалифицирана медицинска помощ. 

Регионалният щаб е насрочил заседание в петък, когато ще бъдат анализирани последните данни от заболели и епидемиологичната обстановка. По официални данни на РЗИ към момента, през последната седмица са регистрирани 493 нови случая на остри респираторни заболявания, което е повече от предходната седмица. Освен това здравните власти са засекли също два случая на туберкулоза и още двама с вирусен хепатит.