ОбС Бургас трябва да реши дали ще даде зелена светлина на проекта

ОбС Бургас трябва да реши дали ще даде зелена светлина на проекта

Три компании искат да съживят проекта за изграждане на Океанариум в Бургас. Това са - българските - "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс", "Хоризонт - Иванов" и международната "Полин Уотърпаркс“. Те са готови да инвестират над 110 млн. лева в строителството на "Парк Океанариум" в Бургас. Те са готови да дадат собствени средства и ще разчитат на банков кредит.

Представители на  компанията входираха уведомително писмо до Общинския съвет в Бургас, за да представят пред съветниците подробности от своя проект. Желанието им да възродят проекта ще бъде гласувано на сесия на местния парламент на 26-и юни. Ако съветниците приемат условията на компаниите, проектът ще бъде размразен.

Строителството и управлението на Океанариума ще бъде реализирано от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" в партньорство с "Хоризонт - Иванов" и "Полин Уотърпаркс". "Хоризонт - Иванов" е участвал в строителството на Океанариума във Владивосток, както и в изграждането на "Арена армеец" и на бургаската Арена.

Компаниите предлагат изпълнението да премине през четири етапа.

Инвеститорите планират първо да изградят аква парк, на втора фаза ще бъде построен делфинариум и Океанариум - аквариум с морска флора и фауна, плюс развлекателно-опознавателен комплекс и последната фаза е посветена на изграждането на открит паркинг на три нива и закрит водно-оздравителен комплекс.

Очакванията са "Парк Океанариум" да удължи активния сезон в Бургас, да създаде целогодишно около 350 работни места и около 1000 от съпътствщи дейности, подизпълнители и партньори.. Капацитетът на всички съоръжения в комплекса е за около 4500 - 6000 посетители на ден.

Идеята за изграждане на атракционния комплекс е от 2013 гододина. С проекта беше ангажирана руската компания "Мостовик".

От писмото до Общинския съвет става ясно, че налагането на санкции от ЕС върху руски банки е засегнало основните кредитори на дружеството в лицето на "Газпром банк" , поради което осигуреният финансов ресурс от 50 млн. евро е бил блокиран. Допълнителни проблеми са възникнали и от това, че за изцяло изградените със средства от "Мостовик" 17 обекта за зимната олимпиада в Сочи не е било извършено плащане в очаквания срок от страна на поръчителите.

Въпреки това на община Бургас са били изплатени 660 000 лева в рамките на подписания концесионен договор.

В уведомлението си до общинските съветници от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" разкриват, че към днешна дата "Мостовик" не е участник в проекта и не притежава акции в дружеството концесионер.

По време на представянето на проекта пред членовете на общинската комисия по туризъм представителят на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" поиска разрешение от съветниците да удължат с пет години срокът за въвеждане в експлоатация на "Парк Океанариум" Бургас, т.е до 2024 год.

Ако получат разрешението, новите инвеститори са готови да започнат изграждането на комплекса  дори още през месец септември, когато отпадат забраните за строителство в Бургас заради активния туристически сезон.