Две от момиченцата са с името Рая. Снимката е илюстративна

Две от момиченцата са с името Рая. Снимката е илюстративна

Три момиченца проплакаха на 1-ви януари в бургаската УМБАЛ. Две от тях носят името Рая. Първото раждане е регистрирано в 03.00 часа сутринта на Нова година. Последното дете, с което екипът на Родилно отделение изпрати 2023 г. също е момиче, родено в 20.40 ч. Всички бебета са родени нормално и са доносени и здрави.

Новогодишната нощ е била спокойна за екипа на Спешно отделение. Преминалите пациенти са само 13, а диагнозите са разнообразни  - от висока температура до злоупотреба с алкохол. Регистриран е случай и на пострадало от фойерверк 9-годишно дете, получило леко изгаряне. Раната е обработена и детето е изпратено у дома. В нощта на 1 срещу 2 януари посетилите Спешно отделение са само двама.

За разлика от новогодишната нощ, през последния ден на изминалата и първия ден на Новата година през Спешно отделение са преминали 160 души. 46 деца са прегледани в педиатричния кабинет със симтомите на характерните за сезона вирусни заболявания. Празничните дни също са били напрегнати - от излизането в "дългата ваканция" на 23.12.2023 до първия работен ден на 2024 г., болницата е посетена от 949 души, сред които 310 деца. 

За изминалата 2023 г. УМБАЛ Бургас отчита ръст на преминалите пациенти в сравнение с 2022 г., въпреки разкриването на нови лечебни заведения в региона. Преминалите пациенти са близо 39 000 души – приблизително 100 души на ден. С близо 1000 повече са и приетите за лечение, бележат ръст ортопедичните и хирургичните случаи.