Ястията ще бъдат приготвени с продукти от български био производители

Ястията ще бъдат приготвени с продукти от български био производители

Трилогия от салати с био продукти ще бъде поднесена на лидерите на Европейския съюз. Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители, ще бъдат сервирани на официалната вечеря за ръководителите на 28-те държави членки, които ще пристигнат у нас на 16-и май, съобщиха от дирекция "Комуникация и пресцентър" на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди срещата на върха "ЕС - Западни Балкани" и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председател на Европейския съвет Доналд Туск и с домакин министър-председателя на България Бойко Борисов.

За европейските лидери са организирани официален обяд на 17-и май в НДК и вечеря в "София Тех Парк" при пристигането им у нас.

"В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин", каза главният готвач Борислав Паунов от "Ред Девил кетъринг". Фирмата, спечелила обществената поръчка за обслужване на официалните събития от календара на Българското председателство, се грижи за сервирането и аранжирането на пространството.

На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Приготвените основни блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът е мляко с горски плодове и козунак с рози.

По време на вечерята европейските лидери ще опитат като предястие трилогия от салати: "Шопска", "Снежанка" и "Зелена". Продуктите за салата са на български био производители. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от ферма в Южна България. Зелената салата е от микрорастения, добивани по натурален начин. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от малка мандра в Стара планина.

Предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи.

Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови.

За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. "Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост", обясни шеф Паунов. Той поясни, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.

Галерия