Награда Варна се присъжда ежегодно по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Награда Варна се присъжда ежегодно по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Трима професори са номинирани за тазгодишната награда "Варна". Сред номинираните са и четири научни колектива в сферата на науката и висшето образование. Техните имена бяха одобрени от експертна комисия, оглавявана от председателя на Постоянната комисия по наука и образование в ОбС - доц. Антоанета Цветкова.

Награда "Варна" се присъжда ежегодно по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Връчва се на преподаватели, учени, научни колективи от висшите училища и научно-изследователските институти на територията на община Варна за значими постижения в научната и преподавателската им дейност.

Номинирани за награда "Варна" тази година са:

I. Хуманитарни науки

Инидивидуална награда - няма номинации

Колективна награда: Научен колектив с ръководител капитан I ранг доц. д-р Николай Великов, в партньорство с международен колектив с координатор SOLENT UNIVERSITY, гр. Саутхемптън, Великобритания – за научния труд "Образователен проект по програма Еразъм +, трансфер на иновации". Предложение от ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров".

II. Природни науки

Индивидуална награда - проф. д-р Радослав Радев, д.м. – за цялостен принос в научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в сферата на здравеопазването. Предложениe от Медицински университет „"Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.

Колективна награда: Екипът по донорство и трансплантации към УМБАЛ "Света Марина" - Варна с ръководител проф. д-р Вилиян Платиканов д.м. – за изключителни заслуги в развитието на донорството и трансплантациите и постигане на водеща позиция по реализирани донорски ситуации в България. Предложениe от Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна.

III. Обществени науки

Индивидуална награда: проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – за създаване на учебен модул "Криминалистика" и единствената в страната комплексна магистърска програма по "Съдебна експертиза" и за издадената му книга "Обща теория на криминалистиката". Предложение от ВСУ "Черноризец Храбър".

Клективна награда: Научен колектив с ръководители доц. д-р Красимир Недялков и Владимир Бронфенбренер – за проект "Черноморска академия за сигурност". Предложение от ВСУ "Черноризец Храбър".

IV. Технически науки

Индивидуална награда: Проф. д-р инж. Венцислав Вълчев  за научно-изследователски труд "Inductors and transformers for power electronics". Предложение от Технически университет - Варна.

Клективна награда: Научен колектив с ръководители доц. д-р Галина Момчева и доц. д-р Стоян Павлов – за проект на ВСУ "Черноризец Храбър" и Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" за създаване и развитие на научно-изследователска междууниверситетска екосистема по анализ на биомедицински изображения BioMed Varna. Предложение от ВСУ "Черноризец Храбър" и Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов".