Трио Лобковиц е сформирано през настоящата година и за първи изнася концерт в Бургас. Снимки Авторът

Трио Лобковиц е сформирано през настоящата година и за първи изнася концерт в Бургас. Снимки Авторът

Трио "Лобковиц" пренесе музикалния дух на Виена в Бургас. Триото - Вали Хазе (флейта), Сребра Гелева (пиано) и Роберт Бауерщатер (виола) изпълниха малко познати за българската публика произведения, но отговарящи на темата на вечерта - австрийска музика. Концертът на триото, което е създадено през настоящата година в столицата на Австрия - Виена, е част от програмата на XXV Австрийски музикални седмици, които се организират от Австрийското посолство в София и с подкрепата на Община Бургас. Дошлите на концерта бяха поздравени от почетния консул на Република Австрия в Бургас Радостина Иванова преди да се насладят през следващия час и половина на изпълненията на музикантите.

Ценители на класическата музика имаха уникалната възможност да се насладят на звуците на три различни инструмента, звучащи в пълна симбиоза. Музикантите изпълниха Йохан Йозеф Рьослер - "Серенада за пиано, флейта и виола"; В. A. Моцарт - "Соната за флейта и чембало"; Бохуслав Мартину - "Tрио за флейта, виола и пиано"; Балдуин Зулцер - "Пет буфонерии за виола и пиано"; Морис Дюрюфле - "Прелюдия, речитатив и вариации", оп. 3 за флейта, виола и пиано.

Любопитен е фактът, че Балдуин Зулцер е бил преподавател на виолиста Роберт Бауерщатер. "Той ни напусна преди две години, но обичаше да казва, че само мъртвите композитори са гениални", с чувство за хумор сподели Сребра Гелева.

Музикантите представиха и едно съвсем непознато произведение на френския композитор Морис Дюрюфле - "Прелюдия, речитатив и вариации", оп. 3 за флейта, виола и пиано. Такива композиции са изключителна рядкост за точно тези музикални инструменти и затова изпълнението бе посрещнато с аплодисментите на публиката.

Музикантите от триото свирят в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Виенската филхармония. А идеята за името на триото им идва от творбата "Серенада за пиано форте, флейта и виола" композирана от Йозеф Рьослер, капелмайстор на княз Лобковиц във Виена през XVIII век.

Галерия