Комплексът е изграден в близост до Рибарското селище в Ченгене скеле. Снимки Община Бургас

Комплексът е изграден в близост до Рибарското селище в Ченгене скеле. Снимки Община Бургас

Проектът на Културно - историческия комплекс "Ченгене скеле" е номиниран в конкурса "Сграда на годината" в категория "Наградата на публиката". Гласуването продължава до 14-ти декември на следния адрес: https://buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/1387/Kulturno---turisticheski-kompleks-Chengene-skele-gr-Burgas.html

Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле" се намира на 15 км. от град Бургас и е реализиран от Община Бургас. Той включва три експозиционни къщички, кафе-клуб на моряка, ресторант, многофункционална зала за изложби и събития, парково пространство и детска площадка. При строителството Община Бургас използва в най-голяма степен еко материали.

Трите експозиционни къщички представят рибарския занаят и традиции. В първата ще видите котви, гребла, мрежи, дребни рибарски принадлежности и други. Там можете да наблюдавате и демонстрации на рибарския занаят. Другите две експозиции представляват интересни артефакти и експонати на подводна археология.

До новия пристан, изграден непосредствено до комплекса, може да се стигне и с кораб. Наблизо има голям автомобилен паркинг.

Галерия