Посланикът (на преден план) бе придружен от почетния консул на Беларус в Бургас Атанас Попов. Снимки Лина Главинова

Посланикът (на преден план) бе придружен от почетния консул на Беларус в Бургас Атанас Попов. Снимки Лина Главинова

Туристите от Беларус, които са почивали по нашето Черноморие са недоволни от обслужването. Но основният проблем, който ги затруднява, за да летуват тук е визовият режим. Това коментира новият посланик на Белурас у нас Александр Лукашевич пред медиите в Бургас. Той е на еднодневно официално посещение в морския град. Това е първата визита на дипломата, който отскоро е поел мисията на страната си у нас. Посещението му в Бургас включваше срещи с областния управител Вълчо Чолаков и с кмета на Бургас Димитър Николов.

"Нашата страна осигури 30-дневен безвизов режим за всички българи, които искат да посетят Беларус. Надявам се и България да облекчи издаването на визи за моите сънародници", подчерта посланикът. Той смята, че би било добре страната му да подпише двустранно споразумение с България, което да регламентира законната работа на неговите сънародници в сферата на туризма. В момента България има такава спогодба с Молдова и граждани на тази страна работиха през активния летен сезон в хотели и заведения по Черноморието.

Предстои да се проведе двустранен бизнес форум в София, на който фирми от двете страни да обсъдят възможностите за разширяване на сътрудничеството си.

Галерия