Председател на организационния комитет е кметът на община Варна Иван Портних. Снимка Община Варна

Председател на организационния комитет е кметът на община Варна Иван Портних. Снимка Община Варна

Плувци от 9 държави - Русия, Украйна, Турция, Дания, Англия, Холандия, Молдова и Белгия са се регистрирали за участват в международния плувен маратон "Галата - Варна" на 4-ти август. Записванията продължават онлайн и на място на сборния пункт на Морска гара, стана ясно на пресконференция с участието на кап. I ранг Камен Кукуров – началник щаб на ВМС, съдия на маратона по море, Кристиян Димитров - директор на дирекция "Спорт" към Община Варна, Вили Цеков – главен съдия на маратона и Филип Ромбаут – президент ПСК "Черно море". Най-старото плувно състезание в България тази година е част от инициативата "Варна – Европейски град на спорта 2019". Председател на организационния комитет е кметът на община Варна Иван Портних.

За първи път стартът на плувния маратон ще бъде даден от плажната ивица на Карантината. Разстоянието от старта до Буна № 2 е около 4200 метра по права линия. Право на участие имат всички лица над 12-годишна възраст. Желаещите трябва да се явят на 4-ти август в 6.30 часа на Морска гара, записването продължава същият ден до 8.30 ч. Всеки участник трябва да представи лична карта, декларация по образец / за лица до 18 години, декларацията трябва да е подписана от родител/ и удостоверение за медицински преглед. Таксата за участие е 10 лева. Победителите ще си разпределят награден фонд от 6800 лв. В маратона ще участват благотворително и двама холандци от побратимения на Варна град Дордрехт. Каузата им е изграждане на сенник в двора на къща от Центъра за настаняване от семеен тип в село Тополи, която обитават деца с увреждания. 

Ден преди старта на маратона "Галата - Варна" - на 3-ти август ще се проведе плувният форум "1000 х 1000". Идеята на събитието е 1000 души да преплуват 1000 м в морето. С всяка следваща година броят на желаещите прогресивно се увеличава. Преплуването няма състезателен характер.