Двамата братя ще свирят този четвъртък в Държавна опера - Бургас

Двамата братя ще свирят този четвъртък в Държавна опера - Бургас

Братята Хасан и Ибрахим Игнатови, които заедно с Крисия спечелиха второ място на песенния конкурс "Детска Евровизия" преди няколко години, сега ще изнесат самостоятелен концерт в Бургас. Той е на 10-ти февруари от 19.00 часа в залата на Държавна опера Бургас. В него ще участва оркестърът на Държавна опера – Бургас, а диригент ще бъде Йордан Дафов.

В програмата ще прозвучат: Концерт за пиано и оркестър №2 в до минор, оп.18 от Сергей Рахманинов. Клавирното произведение носи на своя автор заслужен успех и с право е признато за  най-добрия руски концерт за пиано и оркестър след Концерта на Чайковски в си-бемол минор. Вторият клавирен концерт на Рахманинов съдържа в себе си оригинална образност и нови средства на музикалния израз. Музиковедите признават творбата за „вдъхновена лирико-патетична поема за пиано и оркестър“ и за един от шедьоврите не само в руската, но и в световната музикална литература.

Второто произведение, което ще прозвучи на бургаска сцена на 10-и февруари, е Концерт за пиано и оркестър №5 в Ми бемол мажор, оп. 73 от Лудвиг ван Бетовен. Последният клавирен концерт на Бетовен, е известен като "Императорски" - творбата е необичайно мащабна и внушителна. Концертът е композиран в началото на XIX век във Виена, в трудното време на ожесточени сражения с Наполеоновите войски, когато Виена е обсадена и принудена да се предаде.

"Изключително радостно ни е да споделим, че на 10.02.2022 г. в акомпанимента на Оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъдем заедно с бургаската публика и ще почетем чрез нашата интерпретация изкуството на Рахманинов и Бетовен! Очакваме Ви, приятели!", са написали в официалната си страница във фейсбук двамата именити пианисти.

Симфоничният концерт с изявата на двамата успешни млади музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови, които съчетават талант, харизма, невероятна отговорност към творческия процес, перфекционизъм в процеса на изработване на произведенията и неподражаемо присъствие на сцената, под диригентската палка на маестро Йордан Дафов, обещава да се превърне в едно от значимите културни събития в морския град.