При лоши условия състезанието ще бъде отложено

При лоши условия състезанието ще бъде отложено

Участниците в тазгодишното издание на маратона ще преплуват 6400 метра - това е разстоянието от остров "Света Анастасия" до Моста в Бургас. Състезанието е планирано за 10-и август и се организира от Община Бургас, която е осигурила и наградния фонд.
В маратона могат да участват всички жители и гости на град Бургас, навършили 12-годишна възраст, записали се в определения срок и преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши на 10-и август (в деня на провеждането) от 07:30 часа до Морска гара. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За тези, които са под 18-годишна възраст задължително се изисква съгласието и подпис на единия от родителите.
Стартът на състезанието ще бъде даден от остров "Света Анастасия" в 09:30 часа. Всички желаещи да участват трябва да се явят в същия ден в 07:30 ч. на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до острова. Регистрацията ще приключи в 08:30 часа. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи. Участниците ще бъдат предварително извозени с корабче до острова. Финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста.
Участието е индивидуално и се допускат лица, навършили 12-годишна възраст, а разстоянието може да бъде преплувано в свободно избран стил. Не се разрешава използването на помощни средства, като плавници, лопатки за ръце, дъски и външна помощ.
Състезателите плуват самостоятелно към финала. При отклонение от маршрута съдиите от лодките  ще коригират участниците.
Времето за финиширане е фиксирано и е 1 час след финиширането на първенеца, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери. Участник, който по време на преплуването се нуждае от медицинска или друга помощ, или желае да прекрати участието си, трябва да подаде сигнал с многократно движение на изпъната ръка от ляво на дясно.

Класиралите се в двете категории - "Мъже" и "Жени" ще получат следните парични награди:
- за първо място - 600 лева, за второ място - 300 лева, за трето място - 200 лева, за четвърто място - 150 лева, за пето място - 100 лева, за шесто място - 50 лева.
При лоши атмосферни условия Община Бургас си запазва правото да отменени старта на маратона, с оглед безопасността на състезателите.