Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров бяха специални гости на закриването на фестивала в Бургас. Снимка Черноморие-бг

Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров бяха специални гости на закриването на фестивала в Бургас. Снимка Черноморие-бг

Светла Цоцоркова - ученичка на проф. Георги Дюлгеров, завършва втория си пълнометражен филм "Сестра" със средства от Катар. Филмът бе показан на закриването на тазгодишното XVIII-то издание на Международния "София филм фест на брега" в Бургас. Морският град свързва младата режисьорка и нейния учител и като тяхно общо рожденно място. Автори на сценария на "Сестра" са Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров. Творческият тандем бе специален гост на закриването на фестивала и сподели своите впечатления и трудности по работа над филма.

Авторите кандидатстват четири пъти в рамките на две години за съфинансиране на проекта си пред Националния фулмов център. И четирите пъти комисиите не ги одобряват. Така те са принудени да направят филма с финансовата помощ на приятели. "Имахме възможност или да продължим да кандидастваме, докато получи средства или да заснемем филма с помощ от близки. В противен случай актрисата Моника Найденова щеше да е пораснала и щеше да се наложи да правим кастинг за друга, която да е на възрастта на героинята Райна", обясни Светла Цоцоркова.

Според Светослав Овчаров, малкото средства са причина много от проектите да не получат финансиране от Националния филмов център. На сесия се избират максимум 2 филма, които да бъдат подкрепени с държавни средства. Според проф. Георги Дюлгеров причината е друга - порочната практика при избора на състав на комисиите, който се сменя през година. "Там лобирането е в пълна сила и трудно се получава финансиране", допълни проф. Дюлгеров.

За щастие "Сестра" получава външно финансиране от Катар. Държавата има специален фонд за финансиране на филми, извън Африка и Азия. Условието е това да са първи или втори филми на режисьорите, които кандидатстват за финансовата подкрепа. "За тази възможност ни каза Росица Вълканова* и ние се възползвахме. Бяхме одобрени, а получените средства бяха използване за финалното смесване на звука", обясни пред "Черноморие" Светла Цоцоркова.

Филмът е завършен през 2019 година и тръгва по фестивали. Печели почетен диплом от фестивала в Сан Себастиан през миналата година, наградата за най-добър оператор (оператор е Веселин Христов б.а.) от фестивала "Златна роза" във Варна и приза "Най-добър филм" от фестивала в Котбус, Германия.

*Росица Вълканова е актриса, режисьор и продуцент. През 1995 година създава процудентска къща "Клас".