Елизавета Малянова и нейната учителка Неда Йорданова ще присъстват на церемонията по награждаването. Снимка Лина Главинова

Елизавета Малянова и нейната учителка Неда Йорданова ще присъстват на церемонията по награждаването. Снимка Лина Главинова

Елизавета Малянова, ученичка в XII клас на бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий", спечели първо място в своята възрастова група в деветото издание на Националното състезание по творческо писане на английски език. В него участваха 4000 ученици от VI до XII клас от 173 учебни заведения в цялата страна. Бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" бе представено от петима ученици от XII клас. Жури е оценявало творбите на учениците, като един от важните компоненти е бил креативността.

Състезанието по творческо писане на английски език се организира по инициатива на фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС" в партньорство с Посолството на САЩ у нас и Американския университет в България. Конкурсът насърчава учениците да използват английския език по забавен начин и най-вече да мислят нестандартно. За пореден път включените в конкурса теми бяха интересни и провокиращи въображението на участниците, като: "Къде отива океанът?", "На една усмивка разстояние", "Животът е твърде кратък, за да нося скучни дрехи", "Ябълковото дърво, което не преставаше да расте" и др.

Елизавета Малянова е избрала да пише есе на тема "Нещо с горчив привкус". Това е нейното трето участие в националния конкурс, но за първи път печели награда при това първо място в нейната категория. "Имам интерес към литуратурата и писането. Исках да проверя своите възможности", сподели пред "Черноморие" Елизавета. "Не сме правили специална подготовка за състезанието. Дадох на учениците някои теми, които са се падали предишни години, за да работят по тях", каза преподавателката по английски език на Елизавета Неда Йорданова. Нейната ученичка се класира и на втория регионален кръг на олимпиадата по английски език.

Елизавета и учителката й ще отидат на специалната церемония в Американския университет в Благоевград, където на 16-ти февруари ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса. Ученичката в бургаската гимназия е подготвила свое стихотворение на английски език, което ще рецитира на награждаването.

Елизавета учи в СУ "Св. св. Кирил и Методий" от девети клас. Тя идва в Бургас заедно със семейството си от Алмати, Казахстан през 2015 година. Тийнейджърката говори и пише свободно на български език. "Най-трудно ми беше да разбера разликата между пълния и краткия член. И сега понякога се затруднявам при употребата им", призна ученичката. Тази година Елизавета е абитуриентка и ще продължи образованието в Нов български университет, специалност "Графичен дизайн".