Жури в състав - Диана Инджелиева, Катя Рихтер и Айдън Хасан (отляво надясно) оценяваше участниците в Кулинарния двубой. Снимки Авторът

Жури в състав - Диана Инджелиева, Катя Рихтер и Айдън Хасан (отляво надясно) оценяваше участниците в Кулинарния двубой. Снимки Авторът

Ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и изявени хоби готвачи проявиха креативност и знания в Кулинарен двубой. Арена на кулинарния им сблъсък стана кухнята на гимназията по туризъм. Зад идеята за това събития стоят информационен сайт "Черноморие" и кулинарният канал "Тихото готвене с Деси".

Темата на второто издание на този уникален по рода си двубой бе постни ястия. С такива продукти бяха предизвикани и участниците в тазгодишното издание. Той изправи един срещу друг три отбора, които са съставени от хоби готвачи и ученици от гимназията. Предварително теглен жребий определи състава на отборите, които участваха в състезанието: №1 графичен дизайнер в рекламна агенция "Портокал" - Детелина Минева и Станислав Стоев от XI "в" клас, №2 – психологът Антоанета Димчева и Димитър Раев от XII "ж" клас, №3 – брокерът на недвижими имоти Яна Зафирова и Стела Манолова от XI "г" клас.

В началото на състезанието и трите отбора получиха по една кошница с продукти, които са осигурени специално за кулинарния двубой от смарт ритейлъра Lidl. Във всяка кошница имаше ориз, гъби, пресен и стар лук, чесън, зелена салата, спанак, краставици, домати, репички, нахут, тахан, моркови, маслини, франзели, пресни подправки. В рамките на почти три часа отборите трябваше да приготвят по четири порции - салата, разядка и основно ястие.

Lidl от години работи, за да осигури по-качествени, здравословни и устойчиви хранителни продукти на достъпна цена. Това е залегнало в основата на политиката за осъзнато хранене, която е съществена част от стратегията за устойчиво развитие на Lidl. В тази връзка в началото на годината смарт ритейлърът стартира дългосрочна кампания #ХраненеСмисъл, с която разбирането за това как да се храним здравословно и същевременно с мисъл за природата ще достигне до повече хора.

Уменията на участниците в кухнята и работа в екип оценяваше професионално жури в състав – Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. През цялото време, докато течеше състезанието, журито беше в кухнята, задаваше въпроси на отборите, наблюдаваше ги как реализират предварително обявената тема, по която работят, за да добият пълна представа за процеса от началото до края му.

Хоби готвачите и учениците демонстрираха познания за продуктите, оригинални идеи как да превърнат в герой основния продукт – ориз „Арборио“, креативност при аранжирането на чиниите. Те впечатлиха жури и гости със смелите си решения, като да приготвиш майонеза от соса на нахута (по идея на Детелина Минева - Станислав Стоев), да навият руло от краставици с паста и сандвич от ориз и нахут (Антоанета Димчева - Димитър Раев) или как да аранжират ориза с пюре от печен морков (Яна Зафирова - Стела Манолова).

"Участниците имат знания. Наблюдавахме как ги прилагат, как поддържат работното си място по време на готвене, как използват продуктите. Нищо не трябва да се изхвърля. Всеки продукт има цена и трябва максимално да се използва в ястията", сподели Айдън Хасан, докато журираше отборите.

Смелите и иновативни идеи и тяхната реализация затрудни журито при вземането на решение. След дълго заседание все пак то реши: победител в категорията „Най-добри вкусови качества“ стана отбор №2 Антоанета Димчева – Димитър Раев, в категория „Най-добра презентация на ястие“ – отбор №1 Детелина Минева и Станислав Стоев, в категория „Най-добра прецизност при изпълнението“ – отбор №3 – Яна Зафирова и Стела Манолова.

Гости на събитието бяха Веселина Таралова – началник отдел „Образование“ в Община Бургас, представители на гимназии, д-р Веселина Атанасова – директор на Колежа по туризъм. Те успяха да видят част от процеса, да се докоснат до работните моменти в най-критичния точка на състезанието - на финала, когато времето не стига и трябва да се бърза с презентацията на ястията.

И хоби готвачите, и учениците останаха доволни от кулинарното предизвикателство, което надхвърли очакванията им, защото такъв кулинарен двубой не се прави никъде, освен в Бургас. Участниците успяха да превъзмогнат себе си, да се провокират и да научат нови техники. На разположение през цялото време в кухнята беше и Ганка Ангелова - преподавател по професионална подготовка в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", която им осигури и допълнителни подправки, за да обогатят вкуса на ястията си.

Всички участници бяха поощрени с грамоти и награди от директорът на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" - Фотинка Въргова. Те получиха и кулинарни книги от организатора на събитието. Третата изненада бе подготвена от Детелина Минева, която изработи престилка с името на всеки един участник като спомен за Кулинарния двубой.

Галерия