Учениците от Бургас работиха съвместно с връстниците от другите страни партньори по проекта. Снимки ПГМЕЕ

Учениците от Бургас работиха съвместно с връстниците от другите страни партньори по проекта. Снимки ПГМЕЕ

Преподаватели и ученици от бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото, посети турския град Айдън в рамките на трета планирана мобилност по проект "Digistore of Generation Z", който се реализира по програма "Еразъм+". Eкипът ръководители на проекта  - Стефка Чавдарова, Надя Г. Николова, инж.Татяна Ботева и директорът на уилището инж. Роза Желева пътуваха заедно с избраните ученици - Теодора Маринова - X "и" клас, Величко Иванов - X "е" клас, Христо Минчев - X "а" клас и Звездомир Стоянов - XI "д" клас. Домакинството бе поето от частния колеж - партньор по проекта "Aydin Bill college".

Ученици от партньорските училища на България - Ирландия, Италия, Турция, Испания и Румъния продължиха работата си и допълниха дейностите с дигиталните си продукти - клипове, презентации и уеб сайтове за популяризиране на европейското културно наследство чрез споделяне на териториалните националните културни обекти и забележителности, наследени от предците ни.

Значимостта на проекта бе засвидетелствана със специалното внимание и приветствие на кмета на турския град, който на откриващата среща поздрави участниците и им подари сувенири, свързани с регионалната история и култура. Домакините бяха подготвили приятна програма и ни представиха впечатляващ национален  танц. Събитието бе популяризирано и отразено от местната преса.

Част от работните дейности, чрез които учениците демонстрираха и доразвиха своите дигитални и  комуникативни умения бяха подготвени предварително като задания преди мобилността под формата на клипове и презентации, свързани с две от най-значимите културни събития, оставили ярка следа в европейската културна история и наследство. Българската продукция представи покръстването на българите и създаването на единна писмена система и разпространението на славянската азбука и писменост от двамата братя Кирил и Методий. Тези две събития са изключително важни за културната и цивилизационна история на тогавашния европейски свят, както и за съвременна Европа .

Друга част от дейностите бе извършена в един от кабинетите на училището -домакин, като на учениците бяха подготвени задания да споделят своите впечатления от посещението на културните обекти под формата на  дигитални истории, като за целта създадат свои уеб сайтове, които да презентират помежду си. Другото задание бе свързано с изготвяне на електронна книга с най-известните културно-исторически обекти за всяка страна- участник в проекта. Българският тим представи седем от  националните културни  обекти, под егидата на ЮНЕСКО, сред които се открояваше и Рилският манастир.

Мобилността бе придружена с разнообразна културно - развлекателна програма, която разшири и обогати по емоционален път познанията, впеатленията и приятелството между участниците. Силно въздействащи бяха организираните посещения в къщата на Дева Мария, древният град Ефес, археологически музей, изключително запазените колони от храма на Афродита в антиния град Афродизиус и запознаване с местната култура и занаяти на красивото живописно селце Шириндже. Разположено сред малки хълмчета с маслини, лозя и овощни градини, то  остави много романтично усещане у всички нас.

Уникално преживяване и радостни емоции предложи морската разходка с "карибски пиратски кораб" по крайбрежните красиви води на курорта Кушадасъ, придружена със скокове в лазурните егейски води  и плаж под топлите ласки на майското южно слънце.

Много добрата организация на мобилността и топлото гостоприемство на домакините създадоха условията да се постигнат заложените цели  за надграждане на дигиталните умения в  популяризирането на  европейските ценности,  междукултурното сътрудничество  и чувството за принадлежност към европейската общност.

Всички ученици създадоха сърдечни приятелства, приеха мултикултурното и етническо различие  като естествено и обогатяващо емоционалната им и социална култура и запазиха  в сърцата си  ценните перли на преживените незабравими моменти.

Галерия