В инициативата се включиха ученици и учители от гимназията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

В инициативата се включиха ученици и учители от гимназията. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици и учители от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" казаха "НЕ" на тормоза и агресията в училище. В последната сряда на месец февруари, членовете на Ученическия съвет при гимназията проведоха разнообразни инициативи – изработване на  табла с тематични послания, поставяне на символични тениски с призив за съпричастност и толерантност по класните стаи, час по добротворство и анти-тормоз, есе на тема: "Не на тормоза", постери, рисунки и др.

Преди първия за деня училищен звънец, учениците бяха посрещнати от своите връстници  с призив да напишат своите послания  на поставена тениска във фоайето на гимназията против агресията и тормозът. Някои от посланията бяха: „Взаимно да се уважаваме“, “Постави се на мястото на друг“, „Не насилвай, обичай. Виж как света ще те заобича“, „Взаимност“, „Заедност“, „Бъди добър“. 

Съвместно с Младежки международен център – Бургас, създаден по проект на Община Бургас,с гостите –  Жулиета Иванова и Венцислава Цветкова, учениците обсъдиха темата и изработиха плакати с послания, чрез които заявиха твърдо и категорично позицията си против тормоза и агресията в училище. Учениците, които се включиха в изработването на колажите, получиха розови тениски и станаха посланици на идеята.

В инициативите се включиха и учениците със специални образователни потребности, които отправиха посланията си под ръководството на своите ресурсни учители от РЦПППО - Бургас.

В часове по математика гимназистите затвърдиха знанията си, като изписаха формули на розови балони и табла, с което внесоха настроение в усвояването на знанията, а розовите табла ще напомнят на всички нас да бъдем позитивни във образователния процес.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва деня за превенция на  тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. На този ден всички, съпричастни с темата, обличат  розово, за да изразят своята позиция и съпричастност.

„Правете всичкото добро, на което сте способни, с всички средства, които имате, по всички начини, които знаете, на всички места, където можете, по всяко време, когато можете, на всеки човек, на когото можете, докато можете!“, казва Джон Уесли.

Галерия