В проекта могат да участват ученици от Бургас

В проекта могат да участват ученици от Бургас

Ученици откриват тайните на киното чрез образователната програма "Burgas Film Lab". Идеята е на "Батаки студио" и е предназначена за тийнейджъри от 14 до 18 години, които мечтаят да открият непознатия свят на киното като преминат през всички етапи от създаване на своя филм.

В поредица от срещи с професионалисти в областта на киното младите творци ще бъдат въведени в процеса на филмопроизводството - от писането на свой собствен сценарий, режисьорската и операторската работа, до озвучаването и монтажа на филма.

Програмата обединява запознаване със специфичната терминология за киното и учене чрез практика - изработване на сториборд, работа с осветление, звукозаписна техника и софтуер за монтаж.

Класът на "Film Lab" ще бъде от около 15 ученици, които ще преминат заедно през подготовката на филма, а на снимачната площадка всеки ще влезе в своята роля на режисьор, асистент режисьор, оператор, първи/втори асистент оператор, художник сценограф, художник по костюмите, грим, скриптър, организатор, звукорежисьор, фотограф на терен.

Могат да кандидатстват ученици от средните училища в община Бургас, на възраст 14 -18 години, които имат интерес в областта на творческото писане, визуални изкуства, кино и фотография. На сайта на "Burgas Film Lab" кандидатите могат попълнят форма за участие и да изпратят свои авторски творби - кратък разказ, сценарий или поезия заедно с фоторазказ - от 5 до 10 снимки, които визуално да представят работата им. Срокът за участие е от 15 януари до 10 февруари.

При старта на кампанията за кадидатстване ще се организират информационни срещи с учителите и учениците, за да се запознаят с материалите, които да изпратят.

Във всеки етап - подготовка на филма, снимачен период и постпродукция  - участниците ще работят със свой ментор - сценарист, режисьор, оператор, художник сценограф и монтажист. Късометражният игрален филм ще бъде заснет в град Бургас, като ролите са поверени на професионални актьори.  

"Burgas Film Lab" ще обедини детската фантазия и мечти с опита на менторите, за да създаде вдъхновен екип, който силно вярва в успеха на своя филм. Филмът ще бъде изпратен за участие в международни фестивали на младежки филми, като се развиват международните контакти и обмяната на опит с други филмови училища.

"Burgas Film Lab" сe реализира с подкрепата на "Булеварт" - мрежа на сетивата.