Учениците имаха възможност да работят в реална среда и да натрупат опит. Снимки ПГМЕЕ

Учениците имаха възможност да работят в реална среда и да натрупат опит. Снимки ПГМЕЕ

Ученици от бургаското Механо с практика в реална работна среда в Малага. Тя стана възможна по проект "Образование на конкурентни млади технически специалисти чрез практика в реална бизнес среда", финансиран по програма "Еразъм+".

От 15-ти до 26-ти април 2024 в град Малага, Испания, се проведе мобилност по програма "Еразъм" с ученици от випуск 10 клас на ПГМЕЕ под ръководството на инж. Бояна Георгиева, Евелина Григорова и инж. Никола Чанев. 30 ученици проведоха своята практика в реална работна среда във фирми в Малага. Тези, от специалност "МПТ" имаха възможността да работят във фирмите "Vivatech" и "Microtecnic". В рамките на своята практика те се сблъскаха с ремонт на разнообразна електронна техника като телевизори с размери от 65“ и компютърни конфигурации.

Учениците от специалност "Компютърни мрежи" бяха на практика в IT отделите на фирмите "MiñaCar" и "CENEC", където имаха възможност да подменят цели зали с компютърни конфигурации, да инсталират нови такива и да работят с бази данни. Във всички фирми децата бяха посрещнати гостоприемно, но в "Taller Lisa" те се чувстваха като у дома си. Там учениците от специалностите "Автотранспортна техника", "Автомобилна мехатроника", "Мехатроника", "Авиационна техника" и "Електрообзавеждане на производството" активно участваха в разнообразните дейности, свързани с ремонт на автомобилна техника а именно: заваръчни дейности, ремонт на спирачни системи, окачване, смяна на съединител, диагностика и ремонт на електрически неизправности и др.

Благодарение на възможността предоставена им от програма "Еразъм" учениците от Механото опознаха начина за работа в чужди фирми, изпробваха своите умения и откриха колко усърдно и упорито трябва да учат и работят, за да станат конкурентноспособни на европейския трудов пазар. В краят на програмата имаше официална церемония по връчване на сертификати във връзка с проведените от тях практики.

Галерия