Ученици от X клас се включиха във втория етап на проекта. Снимки ПГМЕЕ - Бургас

Ученици от X клас се включиха във втория етап на проекта. Снимки ПГМЕЕ - Бургас

Ученици от десети клас на бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) взеха участие във втората мобилност по проекта "6 Yes! Young European Search 6Innovations", по който гимназията работи. Той се финансира по програма "Еразъм +" и него бургаската ПГМЕЕ си партнира учебни заведения от пет държави - Франция, България, Испания, Кипър и Германия.

Целта на проекта е да засили интеркултуртното посредничество и да развитие новото мислене и търсенето на възможности и развитие в учениците, също така да им даде един по различен начин на мислене и светоглед. Проектът е с продължителност 2 години от 2018 до 2020 година. Участниците в него ще работят по пет теми, разпределени между петте държави и техните представители. Темите са:"Нови технологии и комуникация", "Ранно детсво", "Околна среда", "Културно наследство и туризъм", "Хора с увреждания". Учениците и техните преподаватели са разделени и работят в екипи чрез "Twinspace" и други различни платоформи и методи на комуникация, учениците успяват да създадат една добра работна среда и екип.

През ноември 2018 година по предложение на кооринатора на проекта Филип Самсон от Франция лидерите на екипите и директорите на всички училища участници в проекта бяха поканени на работна среща в Брюксел. Тя имаше за цел запознаване на участниците с проекта и среща с евродепутатите на всяка една от държавите.Срещата бе позлвотворна, тъй като се уточниха най-важните аспекти от проекта и бе обсъден план да работа.

Следващата стъпка бе направена - втора мобилност в град Валенсия, Испания.

Участието в нея беше уникално преживяване, както за българските, така и за всички ученици и техните ръководители от различните страни. "Тази топла и приветлива страна, както и хората живеещи там дадоха един нов и по-различен поглед над темите и разработките. Учениците коментираха, провокираха се един друг и независимо от културните рзличия и езици те успяха да се обединят в екипи и създадоха една много добра координация и комуникация", споделиха от ПГМЕЕ - Бургас.

Участниците във втората мобилност бяха ученици от 10 "з" клас от гимназията: Иво Христов, Ивета Димитрова, Никола Попов и Стоян Гроздев. След посещението, те споделиха своите впечатления.

Стоян Гроздев 10 "з" клас ПГМЕЕ: "Тази година е една от най-запомнящите се години в моя живот. Участието ми като част от проекта Еразъм + ми даде голяма възможност да се докосна до друга култура и опит с мои връстници от много страни. Визитата ни в Испания град Валенсия беше невероятно преживяване. Хората бяха страшно учтиви. Бях впечатлен от всичко и всички. Дейностите в които участвахме, изработката на нашите идеи в проект беше уникално интересни и забавни.

Искаше ми се да можехме да останем повече време. След прибирането ми в Испания,започнах курс по испански език. Препоръчвам повече такива проекта, които да отварят врати на младите хора. Благодаря на ръководството на ПГМЕЕ и членовете на проекта,че ми се довериха и ми дадоха шанс да се докосна до такова преживяване".

Иво Христов 10 "з" клас ПГМЕЕ: "Пътуването до Испания беше един от най-прекрасните моменти в моя живот до сега. През цялото време се чувствах много добре. Всичко беше перфектно организирано, а хората бяха много дружелюбни  мили. Първоначално бяхме много срамежливи и притеснени, но след като се срещнахме цялото притеснение срамежливост изчезнаха. Исках да остана повече от седмица ,но трябваше да си тръгваме за България.

Въпреки това, участието в проекта "Еразъм +" не само ме направи по-сигурен в своите възможности, даде ми криле да се развивам,но също така ме запозна с нови и различни хора с които станахме приятели,може би приятели за цял живот. През май делегацията от всички държави участници пристигат в Бургас, а лично аз съм поканен от семейството на ученик при когото бях отседнал при посещението ни във Валенсия, а моето неофициално посещение ще бъде през август тази година.

Сърдечно благодаря на всички учители,които ме подкрепиха и направиха една моя мечта реалност".

Никола Попов 10 "з" клас ПГМЕЕ: "Еразъм +" ми даде възможност да придобия самочувствие, че мога повече. Също така да се запозная с много и различни хора на моята възраст, както и да открия кътчета на света,където някога са живели велики художници и писатели. Престоят ни във Валенсия беше меко казано прекрасен. Семействата бяха учтиви и любезни. Отпразнуваха рождения ми ден, така както все едно съм с моите родители. Бях очарован от гостоприемството им и тяхното чувство за хумор. Дейностите свързани с проекта бяха различни забавни и интересни. Чрез нови методи ние се научавахме да изобретяваме и комуникираме,така създадохме и добри екипи. Благодаря, че повярвахте в мен".

И.Д 10 "з" ПГМЕЕ: "’Еразъм +" ли? В началото бях много скептично настроена. За някои това може да звучи странно,а за други съвсем нормално, но пътуването до тази страхотна страна се отрази много добре на всичко случващо се с мен. Натоварена съм с  много задачи по време на училище в България ,а там успях да се срещна с различни хора на моята възраст,които ми показаха как може да се успее, когато си даваш почивка от време на време. Приказно място и хубав народ. "Еразъм +" е не само да отделиш време и да отидеш на екскурзия, това е нещо повече, това е стъпка напред, която ти дава кураж ,че можеш повече и повече. Развивам се и ще го доказвам на всички".

"По всичко личи, че идеята за това да учасваме, като партньори по "Еразъм +" дава нови хоризонти и активира учениците до степен, че те самите могат да преоткрият себе си. "6 Да!" е проект основан точно на тази идея да провокира учениците да се развиват и да мислят за тяхното и всеобщо бъдеще и развитие", сподели директорът на гимназията Роза Желева.

Галерия