В мобилността участваха 15 ученици от бургаската гимназия. Снимки ПГМЕЕ

В мобилността участваха 15 ученици от бургаската гимназия. Снимки ПГМЕЕ

Първата част от проекта "Усъвършенстване на професионалните умения чрез практическо обучение" по програма "Еразъм+" - № 2022-1-BG01-KA122-VET-000074518 приключи на 15-ти април с мобилност град Фаро, Португалия. Чрез нея 15 ученици от специалностите "Електропроизвеждане на производството", "Компютърни мрежи", "Микропроцесорна техника" и "Мехатроника" успяха да реализират задължителната си производствена практика в периода 3 - 14 април 2023. Заедно с учениците в Португалия бяха и ръководителите им - инж Албена Колева и Добрина Нейчева. 

Стажовете бяха огранизирани в сътрудничество с партньорската институция "WakeUp Projects S.L" в град Фаро, столица на регион Алгавре. 

Партньори по проекта бяха  различни фирми отговарящи на техния образователен профил. Практиките бяха проведени в 7 португалски компании, работещи в областта на електрообзавеждането, мехатрониката, електрониката и ИТ индустрията в района Алгарве в южната част на Португалия.

Целта е стажантите да се запознаят с модерните технологии, професионални и висококвалифицирани кадри в производствена сфера на Португалия. 

Видяното и наученото по време на мобилността ще е от голямо значение за бъдещата реализация на учениците от гимназията.

Работната практика се провежда в различни компании, като учениците се запознават с различни по вид дейности и процеси, които се използват в конкретните фирми, за съответната специалност.

Чрез реализирането на проекта целим да повишим репутацията на  гимназия с работата по международни проекти както и да събудим любопитството на младите хора, отвореността им към новото и желанието да преодоляват бариерите и да се справят с предизвикателствата на съвременния свят.

За участниците в стажа бяха организирани няколко предварителни Skype срещи чрез които бяха интервюирани от представители на фирмите, в които учениците проведоха своята практика.

- педагогическа подготовка с програмата "Lego SpikePrime", която е за конструиране и програмиране на опростени роботи. Научаване на команди за движения с роботите. Създаване на програми за управление на роботите. Използване на сензорите на робота, проведена от инж. Бояна Георгиева.

- работа с пневматичен стенд, проведено от инж. Станнимир Велинов. Стенда е предназначен за развиване на професионални навици в областта на пневматиката. Той позволява моделиране на голямо количество схеми на работа. Осигурява възможност за провеждане на практическо обучение, проектиране и търсене на причини за неизправности в пневматичните и електропневматичните вериги. Демонстрирани бяха различни схеми на свързване, както и възможни неизправности при свързване на двойнодействащ цилиндър с регулатор на скоростта на движение и крайни изключватели, свързване на схема с два и повече цилиндъра, схеми за регулиране скорост на движение в двете посоки и дължина на работен ход на буталото. 

- при посещението си в Индустриален и логистичен парк Бургас, учениците  придобиха представа за устройството, начина на монтаж и принципа на действие на фотоволтаичните централи. Проведен беше и курс по технически английски език, в който учениците допълниха своите знания в съответната област както и имаха възможност да се запознаят с естеството и условията на работа във всяка от фирмите;спецификата на бита и живота в Португалия , мястото и условията, където ще бъдат настанени и т.н.

Видяното и наученото по време на мобилността е от голямо значение за учениците на ПГМЕЕ и е съобразно спроменящата се среда и напредъка в технологиите. Резултатите в края на мобилността за участниците са:  

- подобряване на подготовката им, така че в пълнота да отговарят на нуждите на пазара на труда

- широк достъп до по-голямо разнообразие от образователни възможности и квалификация за учениците, включително в чужбина

- развитие на стратегически партньорства с чуждестранни партньори за преодоляване липсата на умения в Европа

- подобряване на позициите на ПГМЕЕ Бургас на национално и международно ниво с цел привличане на ученици към гимназията 

- нововъведения в методите на преподаване в посока по-интерактивно обучение, използване на ИКТ 

- подобряване на езиковите умения на ученици и преподаватели чрез специализация и практика в международна среда.

В свободното си време, след стажовете и през почивните дни, опознавахме Португалия, страна, където земята свършва и започва океана. По време на пътуванията имахме възможност да посетим интересни места от региона на Алгарве като  Албуфейра, Лагос, Бенегил, Прая де Фаро, Кабо де Рока (края на света) да опознаем добре града на престоя – Фаро, културата и обичаите на португалците. Освен това участвахме в каякинг пътешествие.

Португалия, която пленява с приказни пейзажи, чудесни плажове, изобилие от културно и природно наследство ще остане за дълго в сърцата ни.

Имахме възможност да се срещнем с връстници от Италия и Белгия, които стажуват по програма "Еразъм+".

На заключителната среща с представителите на "WakeUpProjects S.L." всички участници в проекта получихасертификат и "Europass mobility".

След приключване на практиката учениците бяха посрещната от инж. Роза Желева без която практиката не би била възможна. На срещата стажантите споделиха своите най-силни впечатления от работата и престоя си в Португалия.

През месец юни, когато е предвидено официалното представяне на резултатите от практиката, същите ще споделят наученото и със своите преподаватели и съученици.

Предизвикателствата за учениците на Механото продължават и през месец май с втората група участващи в проекта "Усъвършенстване на професионалните умения чрез практическо обучение". Новата група от 15 ученици от 10 клас ще започнат своята предварителната педагогическа подготовка през следващия месец. Добрата им подготовка ще допринесе за доброто им представяне по време на своята производствена практика в гр. Малага, Испания в началото на следващата учебна година.

Да пожелаем успех на всички ангажирани с дейностите по проекти Еразъм!

Галерия