В уъркшопа с майстор Станко Киров се включиха ученици от клуб Да съхраним българското. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

В уъркшопа с майстор Станко Киров се включиха ученици от клуб Да съхраним българското. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Ученици от клуб "Да съхраним българското" в бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" се включиха в уъркшоп по плетене с ракита с майстор Станко Киров. Членовете на клуба заедно със своя ръководител Таня Караверлерска се потопиха в атмосферата на българския дух.

Гости на събитието бяха Петя Петрова - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, Людмила Кутиева - управител на културен център "Морско казино" в Бургас, Владка Димитрова - главен учител в РЦПППО и инж. Фотинка Въргова - директор на ПГТ "Проф.д-р Асен Златаров". На него присъстваха и Йордан Йорданов - дългогодишен кмет на град Българово и адвокат Вяра Видова - приятели и съюзници в каузата на майстора за съхраняване на занаята.

В уъркшопа се включиха и ресурсните учители Силвия Стамболиева, и Илина Транчева от РЦПППО заедно с учениците Венцислава Пумпалова от X "ж" клас и Иван Драганов от XII "ж" клас.

Със своя завладяващ разказ сред машини и инструменти майстор Станко Киров пресъздаде моменти от своя дългогодишен труд. Сподели за далечната 1994 г. за поканата на Йордан Йорданов да създават хармония чрез кошничарството. Възродил занаята вече тридесет години той създава своите шедьоври от ракита. Изработва мебели за дома и заведения, пана, полилеи, арт и еко композиции. Участва в проекти, ежегодни фестивали, инициативи и изложения на българските занаяти.

С особено вълнение Станко Киров разказа на младите хора за световния фестивал в Полша, който се проведе през лятото на тази година. С подкрепата на Община Бургас талантливият майстор се включи и състезава с останалите 140 участници от цял свят. Неговото произведение, изработено за 15 часа, бе отличено в категория абстрактно изделие.

Създал ръководство за чираци в занаята Станко Киров показа на учениците учебник по кошничарство от 1959 г. Сега той чете лекции, като показва своето изкуство и на студентите от Националната художествена академия в София.

Младежите от клуба имаха възможност да се докоснат и до самия процес на подготовка на материала, извличането на ликото чрез рядко срещаната машина на майстора. Последваха часове на плетене и множество въпроси. Въпреки своето сериозно зрително увреждане, ученикът Иван Драганов от XII "ж" клас бързо успя да раздели върбовата клонка с инструмента "цепач" и под насоките на майстора. Всеки един ученик с емоция и желание изпълняваше насоките на г-н Киров. Накрая тинейджърите с изплетени сърца в ръце, подариха своите усмивки, обич и символичен подарък - тениски на майстор Станко Киров.

Галерия