Учениците изработиха мартеници с кауза. Снимки ПГМССЕ

Учениците изработиха мартеници с кауза. Снимки ПГМССЕ

Ученици от Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и електроника "Никола Йонков Вапцаров" - в Средец се обединиха около благородна кауза. Те изработиха мартеници и сувенири по случай 1-ви март, известен с обичая да се правят мартеници, за да е радостна Баба Марта и да носи добрини на хората.

Учениците се обединиха от това, че е важно и те да бъдат добри хора и затова си избраха обща цел - да помогнат на жена, която има нужда от помощ, за да продължи лечението си. Така всички събрани от тях средства, се дариха  на тяхната съгражданка.

На първи март децата, които са част от групата занимания по интереси - "Фолклор", подариха на различни институции в града специални сувенири, изработени от тях.
Първият ден от месец март бе изпълнен с много емоции, защото всички, които са част от голямото семейство на гимназията, получиха мартеничка, за която се вярва, че притежава магическа сила - да предпазва от зли сили.

Мартеницата е един от най-старите и обичани български символи, превърнали се в неотменна част от националната ни култура.

Нека тази красива традиция да ни носи надежда и вдъхновение да следваме доброто!

Галерия