Учениците задаваха различни въпроси на съдия Вълкова. Снимки Пресцентър

Учениците задаваха различни въпроси на съдия Вълкова. Снимки Пресцентър

Ученици от бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" бяха на посещение при председателя на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова. Учениците са от Школата по журналистика към Младежкия културен център. Съдия Деница Вълкова, която отговори на всички задедени й от учениците въпроси, след което им показа една от съдебните зали на институцията, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд.

Шестокласниците искаха да знаят повече за това как се става съдия, трудно ли се взимат справедливи решения, как се наказват разпространителите на наркотици и дали за всяко престъпление, наказанието е лишаване от свобода.

Съдия Вълкова обясни на малките журналисти, че за съдията е особено важно да е отговорен и честен. Да решава делата си само като се опира на закона и на своето вътрешно убеждение. Разказа им за приключило съдебно дело, в което главни герои са били младежи, пласьори на наркотици и последвалите наказания за тях. Председателят на съда посъветва учениците да бъдат любознателни и мотивирани и да изберат професия, която ще обичат и ще упражняват с удоволствие.

Малките репортери влязоха в една от свободните съдебните зали, запознаха се с местата на участниците в съдебното производство и със символите, олицетворяващи властта на закона – съдийската тога и съдебното чукче.

Галерия