Климент Атанасов (вдясно) е първият български художник, носител на орден Чест и мъжество. Снимка Лина Главинова

Климент Атанасов (вдясно) е първият български художник, носител на орден Чест и мъжество. Снимка Лина Главинова

Александър Леонидов Рабинович, един от учениците на именития изобретател Михаил Калашников, дойде в Бургас, за да връчи орден "Чест и мъжество". Бившият руски, а сега израелски гражданин е бил в проектантското бюро на създадетеля на оръжието картечница. Отличието "Чест и мъжество" се присъжда за първи път в България и негов пръв носител стана известният художник и реставратор Климент Атанасов. Наградата е на Световната организация за духовно наследство на човечеството, чието седалище е в Израел.

Орденът на Климент Атанасов бе връчен от председателя на организацията Александър Леонодов Рабиинович в иконната зала на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски", къдета са експонирани иконите от фонда и голяма част от тях са реставрирани от Атанасов. Предложението именно бургаският художник и реставратор да бъде първият българин, удостоен с ордена  "Чест и мъжество" идва след проучвания за творческия път на Климент Атанасов.

"За мен Климент Атанасов е един достоен човек. Човек на целия свят! Може би не е оценен в България, но Атанасов е велик син на Бургас", патетично сподели председателят на Организацията за духовно наследство - Робинович.

Орденът "Чест и мъжество" е учреден преди 15 години в Израел. Сред неговите носители са именити политически и културни дейци, както и 6 президенти. Атанасов зад гърба с има 39 самостоятелни изложби у нас и в чужбина и 43 обекта  изографисване, стенописи, икони и други предмети на изкуството .