Давид получи специална награда от община Кърджали. Снимки ПГТ

Давид получи специална награда от община Кърджали. Снимки ПГТ

Ученик от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" се представи блестящо на национална историческа конференция. Тя бе посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите от Холокост, която се проведе в Кърджали.

Събитието, което е част от националния календар на Министерството на образованието и науката, бе организирано от СУ "Петко Р. Славейков" под патронажа на община Кърджали. В него участваха над 160 младежи от цялата страна с над 60 разработки - есета, доклади, презентации и видеоматериали. Сред  включилите се училища  в историческата надпревара бяха: ПМГ от София, Габрово, Сливен, Хасково,ЕГ от София, Варна, Пловдив, Русе. Сред тях бе и 134 СУ "М. В. Ломоносов" - София с преподаване на иврит, училища от Видин, Монтана, Берковица, Разлог и други.

Изключително силно и завладяващо бе представянето на Давид Ташков от бургаската ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров". Със своето есе "Всеки е нужен някому... някъде" ученикът пресъздаде личната история на своите предци, спасени от депортация в Аушвиц през нечовешката 1943 година. С проучване на архиви и насоки от страна на старши учител Таня Караверлерска, ученикът успя да разкрие спасителите на своя род. Неговият неуморен труд в клуба по интереси "Земя като една човешка длан" бе  признат и удостоен с награда. Давид Ташков получи специалната награда на община Кърджали и НД "Архиви" в 8-мата национална ученическа конференция.

В лицето на проф. Албена Танева и Иванка Гезенко, Давид срещна съюзници в своята кауза - да помним, да не забравяме за Холокост.

"Аз съм се родил в свобода и не проумявам, защо е било нужно това системно, масово убийство на евреи, депортация в Европа?! Ние сме неделима част от българския народ! Ние сме общество с гражданска позиция. И днес, и винаги е било така защитавали сме националните интереси и БЪЛГАРИЯ!

Нека утре  и тези след нас, помнят, че от антисемизма до Холокост е само една крачка. Антисемизмът има много лица. Да изкореним предразсъдъците и омразата. Човек е жив, докато го помнят, затова и аз ще продължа да търся истината за онова нечовешко време. Нека помним и не говорим с езика на омразата, а с езика на изкуството".

С  тези думи и "Историкът" на Амелия Личева завърши в притихналата зала Давид Ташков от XI клас. От гимназията го поздравяват за куража, за силния дух, с който разказа историята на своите прародители Рут и Кольо Даскалови.

Галерия