Знамето на гвардейците бе връчено на тържествена церемония. Снимки Черноморие-бг

Знамето на гвардейците бе връчено на тържествена церемония. Снимки Черноморие-бг

11 ученически гвардейски отряд на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в град Средец получи своето знаме. То бе връчено на тържествена церемония с участието на представителния отряд на Националната гвардейска част. Церемонията се състоя на площад "България" навръх днешния празник на Средец. Градът отбелязва през 2020 г. 60 години от обявяването си за град.

На площада бяха строени Духовия оркестър и отряд от Националната гвардейска част и гвардейския отряд на СУ "Св. св. Кирил и Методий". Това е третото учебно заведение в област Бургас, която има свой гвардейски отряд и получава гвардейското знаме.

В тържествената церемония участваха Иво Антонов - директор на дирекция "Социална политика и политики по военно-патриотичното възпитание" в Министерството на отбраната, зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас, Иван Жабов - кмет на Община Средец, полковник Петър Кинделов - заместник-командир на Гвардейски полк в Националната гвардейска част, Денислава Ангелова - председател на асоциация "Докосни дъгата" и други.

Церемонията започна с рутиал по освещаване на гвардейското знаме, извършен от Неврокопския митрополит Серафим. В него взеха участие и Агатополския епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Св. Георги", архиерейският наместник отец Севастиян, представители на духовенството в Средец.

"За Средец днес е тържествен ден. Отбелязваме 60 години от обявяването му за град. За нас е чест и привилегия да посрещнет Националната гвардейска част. Това знаме ще бъде един от символите на Средец и ще участва във всички патриотични събития организирани от Общината", каза в приветствието си кметът на Община Средец Иван Жабов. Той пожела на учениците от гвардейския отряд да носят с чест униформите си. Малките гвардейци бяха поздравени и от директора на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Владислава Цанева.

Кметът на Общината връчи почетни плакети по случай годишнината на Иво Антонов, Денислава Ангелова, Владимир Крумов, Виолета Илиева и полковник Кинделов.

Церемонията завърши под звуците на една емблематична българска песен на Емил Димитров - "Моя, страна!".

Галерия