В 20 общини и райони в най-големите градове, заявилите интерес са под 20%. Снимката е илюстративна

В 20 общини и райони в най-големите градове, заявилите интерес са под 20%. Снимката е илюстративна

Националният статистически институт удължава срока за набиране на преброители и контрольори за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд до 16-ти ноември 2020 година. Към момента общо за страната са набрани 53.3% от предварително планирания брой преброители и 61.7% от контрольорите, като ситуацията е различна в отделните общини. В 103 общини кандидатите са повече от 85%,  като има и такива, с повече от необходимия брой кандидати. В 20 общини и райони в най-големите градове, заявилите интерес са под 20%.

Както и досега, кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на "Преброяване 2021" (линк към документите) и в сайтовете на общините.

При "Преброяване 2021" населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 - 120 жилища и 250 - 300 лица, в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъци в зависимост от преброените онлайн лица.

Заплащането на преброителите е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище - 1 лев, а за преброена сграда - 70 стотинки. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от брой сгради, жилища, лица, електронно преброени.

В периода 1 - 15 февруари 2021 г.  един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но с възможността да поеме преброяването на 2 или 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1000 лева.

Най-подходящи за преброители са комуникативни хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Те ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 08.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ, като преди това ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.