Бургас и морето ще се проведе за 37-ми път това лято. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургас и морето ще се проведе за 37-ми път това лято. Снимка Архив Черноморие-бг

Удължиха срокът за подаване на заявки за участие в 37-то издание на националния конкурс за българска песен "Бургас и морето". Поради големия брой постъпили запитвания от автори крайният срок от 31 май става 14 юни, съобщиха от Община Бургас.
До тази дата, включително, всички автори могат да подадат своите песни на адрес: град Бургас, ул."Александровска" 26, "Деловодство", за Националния конкурс за песен "Бургас и морето", а също и на електронен адрес:[email protected].
Конкурсът създава и разпространява български песни, насърчава творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети, изпълнители и развива българската музикална култура.
От всички изпратени песни, професионална подборна комисия ще селектира до 12 от най-добрите, които ще вземат участие във финалната конкурсна вечер на 3 август.

Според регламентът на конкурса, за всяка песен, класирана за финалния кръг, се изплащат следните възнаграждения: за музика - 450 лева, за текст - 200 лева, за аранжимент - 300 лева, за солово изпълнение - 220 лева, за дуетно или групово изпълнение - 400 лева. Възнаграждението за текст не се изплаща, ако текстът е бил публикуван и не е писан специално за конкурса.

По традиция на финала професионално жури ще определи песните, които ще бъдат класирани на първо, второ и трето място, а публиката ще избере своята песен. За отличаване на песните-финалисти в Националния конкурс за песен "Бургас и морето" Община Бургас определя следния награден фонд: І награда - 5 000 лева и пластика; ІІ награда - 3 000 лева и пластика; ІІІ награда - 1 000 лева и пластика; а награда на публиката - 2 000 лева и пластика.