Над 1500 ученици прекрачиха прага на учебните заведения в община Созопол. Снимки Община Созопол

Над 1500 ученици прекрачиха прага на учебните заведения в община Созопол. Снимки Община Созопол

Над 1500 ученици и деца посрещнаха първия учебен ден в училищата и детските градини на територията на община Созопол. С издигане на българския флаг и под звуците на националния химн бе даден старта на учебната 2017-2018 година в СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Созопол, ОУ "Христо Ботев" -Черноморец, ОУ "Христо Ботев" - село Росен, ОУ "Отец Паисий" - село Равна гора, ОУ "П.К. Яворов" - село Крушевец и ОУ "Христо Ботев" - село Зидарово.

На тържеството в созополското училище присъстваха общински съветници, кметът на община Созопол Панайот Рейзи, бивши директори, родители и близки на учениците. Празникът започна с въвеждане на училищното знаме и държавния химн.

В своето приветствено слово Димитрина Щерионова, директор на СОУ "Св. св. Кирил и Методий" подчерта, че отговорността за учениците и тяхното развитие е отговорност на училището и учителите. "Ние носим голямата отговорност вашите деца да бъдат образовани, конкурентноспособни и да растат и се развиват пълноценно", заяви Димитрина Щерионова и изрази надежда, че родителите ще продължат да подкрепят и подпомагат работата на училището. "Ние ще разчитаме на вашите идеи, за да направим образованието в училище още по-добро и да издигнем авторитета на СУ "Св. св. Кирил и Методий". Директорът Щерионова благодари на кмета на Созопол Панайот Рейзи за подкрепата през годините и активната политика по отношение на децата и подрастващите.

"Този ден е най-важният за вас ученици, защото знанието придобито в училище ще ви бъде нужно през целия живот. Пожелавам ви много успехи и попътен вятър в морето на образованието", заяви в словото си кметът Панайот Рейзи. Той се обърна специално към най- малките ученици и им пожела щастливо детство и успех в училище. "Бъдете трудолюбиви и упорити, това ,което ще научите в любимото си училище, ще ви трябва за цял живот. Трудът и знанието ще бъде възнаградено стократно", заяви още кметът Панайот Рейзи и отново заяви подкрепата си и готовността си да помага на училищата и учениците, за да могат да израснат като достойни граждани на страната. "В мое лице имате подкрепата на екипът ми и общинската администрация,за да учите и да се развивате в добра среда и при добри условия в училище. Нашата отговорност е към вас, към вашите родители и към цялото общество, защото сте бъдещето на България", заяви още кметът.

Той пожела на учителите търпение и вдъхновение, а на родителите да подкрепят и помагат в образователния процес.

По традиция и тази година СУ "Св. св. Кирил и Методий" получи подарък от созополския кмет- мобилен проектир, с пожелание  техническото средство да подпомага учебния процес и да прави учебните занимания още по-интересни за учениците.

Специално поздравление получиха учениците и учителите от общинския съветник Тодор Чакъров, който в качеството си на председател на СНЦ "Атлантида" поднесе подарък на училището. "Пожелавам ви успешна година и нека както вашите учители са всеотдайни, така и вие да сте упорити в усвояването на все повече знания", пожела Тодор Чакъров. Той поднесе подарък от името на сдружението, което за девета поредна година организира Национална математическа олимпиада в Созопол. Тази година в нея са участвали и математици от созополското училище.

След красивата празнична програма с участието на малки и големи ученици, отец Димитър отслужи служба за здраве на учениците и успешна учебна година.

Под арка от цветни балони и с благословията на отец Димитър ученици, учители и родители влязоха в училището, което ги посрещна обновено и с основно ремонтирани стаи и коридор на втория етаж. Възпитаниците на СУ "Св. св. Кирил и Методий" с любопитство изкачваха стълбите, на които бяха изписани важни исторически личности.

Кметът Панайот Рейзи общинските съветници посетиха класните стаи на първолаците и ги поздравиха за първия учебен ден. Всички първокласници и деца от предучилищна възраст получиха подарък от кмета книжка с приказки с  пожелания.

Галерия