Новите правила за пътуване влизат в сила от днес. Снимка Архив Черноморие-бг

Новите правила за пътуване влизат в сила от днес. Снимка Архив Черноморие-бг

От днес лицата, пътуващи до Обединеното кралство от България (както и от всички страни, извън червения списък), които са напълно ваксинирани от поне от 14 дни, ще трябва да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането си (децата под 18 години могат да се включат във формуляра на придружаващия ги).

Пристигащите вече няма да е необходимо да:

- правят тест преди отпътуване за Обединеното кралство;

- да резервират и заплатят PCR тест за ден 2 след пристигането им в Англия;

- се карантинират у дома или друго мястото след пристигането им.

Пътниците трябва да докажат, че са напълно ваксинирани от поне 14 дни с документ (цифров или на хартиен носител), издаден от държавен орган за обществено здраве. За повече информация относно изискванията за доказване на статус напълно/а ваксиниран/а може да посетите следния линк: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19#check-if-you-qualify-as-fully-vaccinated.

Лицата, пътуващи до Великобритания от страни, извън червения списък (вкл. от България), които не са напълно ваксинирани, преди пътуване трябва да:

направят тест за COVID-19 в рамките на 2 дни преди пътуването им(антигенен, PCR или LAMP)

резервират и заплатят PCR тест за ден 2, който трябва да бъде направен след пристигането им;

попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди пристигането им Новото от 11-ти февруари нататък за тази категория граждани е, че след пристигане в Англия не е нужно да бъдат под карантина, освен ако резултатът от проведения PCR тест до или на 2-рия ден е положителен. Това означава, че при негативен резултат от теста, който се прави след пристигането на територията на Обединенот кралство, лицата няма да бъдат подложени на 10-дневна карантина, какъвто беше режимът досега.

При необходимост от съдействие българските граждани във Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: [email protected][email protected].