По първата програма на хотелиерите се плаща по 40 лева за нощувка, закуска, обяд и вечеря за украинец. Снимка Архив Черноморие-бг

По първата програма на хотелиерите се плаща по 40 лева за нощувка, закуска, обяд и вечеря за украинец. Снимка Архив Черноморие-бг

Украинците ще могат да останат в хотелите и след 31-ви май, но държавата ще плаща на хотелиерите по 15 лева на ден, като в цената влиза нощувка, закуска, обяд и вечеря.

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лева на ден на човек на ден за нощувка и три хранения.

"Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла", заяви министър - председателят Кирил Петков.

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555.

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

Първата програма приключва на 31-ви май. Тя е с продължителност 3 месеца и за нея хотелиерите получават по 40 лева за настанен в хотела украинец с временна закрула. Тези пари са за нощувка, закуска, обяд и вечеря. Първите средства по програмата вече са изплатени, не всички обаче са получили пълния размер на средствата.

Това е нова програма, която дава възможност украинците да останат в държавните бази, но и в частните хотели и места за настаняване.