11-то корабно място е вляво, където се издигат двата крана до постройката. Снимки Черноморие-бг

11-то корабно място е вляво, където се издигат двата крана до постройката. Снимки Черноморие-бг

Украинска фирма ще бъде оператор на втора ро-ро линия от Бургас до Батуми, Грузия. Новината съобщи директорът на "Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов. За целта от порта се предоставили 11-то корабно място, където да акостира ро-ро кораба натоварен с камиони. По думите на Диян Димов е изминат дълъг път на разговори и съгласувания с институциите, които имат отношение към разкриване на ро-ро линията. За да заработи тя обаче, на 11-то корабно място трябва да има идграден митнически пункт и фитосанитарен контрол.

Желанието на Диян Димов е линията официално да стартира на 4-ти юли и ще изпълнява курсове всеки вторник в посока Батуми. Дали това ще стане обаче е въпрос на 11 дни. Освен необходимите документи и разкриване на изнесените пунктове на "Митница Бургас" и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), трябва да има необходимото по размер място, което да събере камионите преди и след като слязат от кораба. Все още не е уреден и въпросът откъде ще минават камионите, за да влязат в тази зона на присатнището.

Ако тази ро-ро линия заработи, с нея броят им по нашето Черноморие ще станат 3 - две в Бургас и една във Варна. Тя на практика има за цел да конкурира утвърдената от години ро-ро линия, по която плава кораба "Дружба" от едно от отдадените на концесия пристанища в Бургас.

Галерия