След като им отказаха участие в конкурса, от Общината искат спиране на процедурата. Снимка Архив

След като им отказаха участие в конкурса, от Общината искат спиране на процедурата. Снимка Архив

Улица "Крайбрежна" в Поморие влиза незаконно в обхвата на морски плаж "Поморие - изток", който ще бъде отдаден на консеция. Конкурсът за него е обявен от Министерството на туризма и трябва да се проведе на 8-ми октомври. От Община Поморие купиха документи за участие в процедурата, но не са допуснати с решение на Министерството.

От Общината сезираха Комисията за защита на конкуренцията, а кметът на Поморие Иван Алексиев настоява за спиране на процедурата за определяне на концесионер за морския плаж. Един от основните мотиви за искането му е, че част от концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно улица "Крайбрежна", която е транспортна улица и пешеходна зона.

Предвид дефиницията за морски плаж и предвидената в закона правна възможност за управлението му, не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж. "В така предоставената концесионна територия се включва улица "Крайбрежна" - част от пътното платно с тротоара и паркинг - като и двата обекта очевидно не попадат в определението за морски плаж", пише в жалбата си кметът Алексиев.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, след приемане на специализираните карти на морските плажове, Министърът на туризма (а преди изменение на закона от 2016 г. – Министърът на регионалното развитие и благоустройство) е следвало да заяви изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, след което и да се утвърдят новите актовете за изключителна държавна собственост въз основа на изменените кадастрална карта и кадастрални регистри на морските плажове.

Тези действия не са предприети, което е и причина описаните по-горе части от техническата инфраструктура на града понастоящем да фигурират незаконосъобразно в Акт за изключителна държавна собственост, при съобразяване че по определение уличната мрежа в населените места е публична общинска собственост. Като резултат,  улица "Крайбрежна" и паркинга попадат в обекта на концесия, като част от морски плаж, каквито безспорно не са.

"Не мога да допусна, че ще се проведе концесия за морски плаж, която стига до домовете на хората и дори обхваща част от дворното им пространство. Ако това стане, концесионерът ще продължи да владее половината от улицата и тротоара, където са и крайбрежните заведения. Търговците ще продължат да плащат наеми на концесионера, което ощетява общината. Считам, че преди 20 години това е допуснато неволно, поради пропуск или фактическа грешка и съм убеден, че Министерството на туризма и Министерски съвет, които също съм сезирал, ще вземат най-доброто решение, за да поправят тази грешка в интерес на гражданите на Поморие", каза кметът Иван Алексиев.