Задълженията са към фирми доставчици на консумативи. Снимки Лина Главинова

Задълженията са към фирми доставчици на консумативи. Снимки Лина Главинова

Бургаската УМБАЛ има задължения в размер на 13-14 милиона лева. Парите от неразплатени фактури към доставчици на медикаменти и консумативи. Сумата варира всеки месец, според средствата, които здравното заведение превежда по сметките на фирмите. Освен тези дългове, здравното заведение е натрупало и просрочен дълг, който възлиза на 12 млн. лева.

"Няма болница в страната, която да работи и да няма дългове. Колкото повече работиш, толкова повече разходи правиш и оттам се увеличават и задълженията", каза пред "Черноморие" изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски.

Бургаската болница е едно от здравните заведения в страната, което е със значителни натрупани задължения, обяви в началото на седмицата министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Според него, проблемът може да бъде решен, ако бъде създаден фонд, чрез който да се кредитират здравните заведения в страната. От този фонд те ще могат да теглят кредит, за да погасят настоящите си дългове и след това да го връщат при по-добри условия и ниски лихвени проценти.

"Тази идея е много добра, защото ще има регламент, по който това да става. Ще се знае всеки месец какви пари дължим. В момента фирмите ни притискат да се разплащаме", коментира предложението на министъра д-р Бойко Миразчийски.

Една от причините за нарастващите задължения на бургаската болница са и спешните случаи, които се поемат тук. Това са предимно социално слаби хора или пациенти без доходи и осигуровки. Те постъпват по спешност и лечение не може да им бъде отказано. Само в 10% от тези случаи обаче болницата успява са получи парите, които е изразходвала за лечението на тези пациенти.

Галерия