В Нидерландия няма забрана за пътувания. Снимки Иван Маринчев

В Нидерландия няма забрана за пътувания. Снимки Иван Маринчев

Университетите в Нидерландия ще започнат следващия семестър на новата учебна година с онлайн обучение. Студентите в ниската земя си останаха в общежитията и квартирите, след като започна пандемията с COVID - 19. Така ще завършат и годината - с изпити онлайн. "Имам изпити до средата на юни. Дори практическите изпити ще се проведат онлайн. Получаваш задача и имаш време, за което трябва да я решиш", разказа пред "Черноморие" бургазлията Иван Маринчев, който учи софтуерно програмиране в университет в Айндховен.

Репортерите на "Черноморие" вече дванайсега седмица ви срещат с бургазлии, които живеят в различни точки на света и чрез техните разкази от първо лице споделят как се справят институциите там в борбата с корона вируса.

В Нидерландия броят на случаите с COVID - 19 вече достигна цифрата от 47 152. За 5-ти юни новите установени случаи са 210, а за 4-ти юни са били 209. 6 005 души с установена корона вирусна инфекция са починали. Няма данни за броя на оздравелите.

В страната все още заведенията не са отворили. Работят само тези, които приготвят храни за вкъщи. Не са спирали фирмите за доставки до домовете. Там основно са ангажирани студенти. Но работата през последния месец е намаляла, обяснява бургазлията.

Кината, театрите, нощните клубове продължават да са затворени. Заради хубавото време центъра на града е пълен с народ. Препоръчително е да се спазва дистанция, особено когато става въпрос за пазаруване в магазина за хранителни стоки или в аптеката. Забрана за пътуване в страната няма. Движението на хора не е огранчено.

Спортът на открито е разрешен. Но трябва да се спазва дистанция и да няма струпване на много хора около уредите за фитнес.

"Отвориха открития басейн към спортния център на университета. За да отидеш да тренираш там обаче, трябва да се запишен онлайн, защото има ограничения на броя на хората, които могат да го ползват по едно и също време", разказа Иван Маринчев. Засега той не планира пътуване. След като приключи семестъра, ще остане поне половин месец в Айндховен, за да поработи. Ще се върне за лятна ваканция евентуално през юли. Нидерландия не е в списъка на страните, пристигащите откъдето задължително се поставят под 14-дневна карантина.

Към днешна дата в Нидерландия са направени 359 833 теста, което прави 21 004 тествани на 1 млн. население.

Галерия