Разкопките продължават и през следващите седмици. Снимки Черноморие-бг

Разкопките продължават и през следващите седмици. Снимки Черноморие-бг

Урна от късно желязната епоха, V век преди Христа, е една от находките открити при разкопките в бургаския комплекс "Изгрев". "Урната е с пластична украса от два реда. Парчетата от нея са дадени за реставрация. В нея нямаше костици, което показва, че не е била използвана за съхранение на останки след кремация", каза пред "Черноморие" асистент Мирослав Класнаков - ръководител на разкопките от Регионалния исторически музей в Бургас.

Урната е открита в една от ямите на тракийското ямно светилище, което е на 2 500 години и бе открито по време на строителни дейности. Заради находките, строежът на жилищната сграда е спрян, а на терен работят архелозите. В урната има и два по-малки предмета. Освен нея, тази седмица са открити и керамични съдове, фрагменти от печати поставени върху амфори, фрагменти от бронзови фибули, острие от нож. Те са предадени за реставрация. Печатите, които са поставени върху амфорите са ценни, защото дават важна информация. "Те свидетелстват за производителя, датират времето, през което са направени съдовете и какво се е пренасяло в тях - вино, зехнит", разказа още Мирослав Класнаков.

Обектът се намира на площ от 900 кв. м. Теренът, който се проучва, е на 7-8 м. надморска височина. Пресечен е от съвремена отводнителна комуникация, която до известна степен затруднява проучването. Към настоящия етап в процес на изследване са 14 ритуални ями и са локализирани поне още десет. В нивото на първоначално регистриране те имат размери от 1.10 до 2.50 м. В дълбочина се разширяват - т.нар. "камбановидни" или "крушовидни" ями. Дълбочината им от нивото на засичане до дъното достига 0.80-0.90 м. Откритите материали са: фрагменти от керамични съдове, изработени на ръка и на грънчарско колело - купички, паници и амфори. В ямите има човешки и животински кости, както и въглени.

През настоящата седмица са проучени дванадесет от ямите.

Тракийско светилище на 2 500 г. променя историята на Бургас

Галерия