Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града

Условни наказания от по 1,6 година "лишаване от свобода" и глоба в размер на по 1 500 лева наложи състав на Бургаския окръжен съд спрямо двама инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните, подсъдими за искане и приемане на подкуп.

Изтърпяването на наказанието е отложено за изпитателен срок от три години спрямо Петър А. - инспектор в отдел "Контрол на храните" при ОДБХ - Бургас и Мая К. - главен инспектор в отдел "Контрол на храните" при ОДБХ - Бургас. Те са подсъдими за това, че през периода 29-ти август 2017 г. - 5-ти септември 2017 г. в Несебър, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностни лица, действайки като съизвършители, на първата дата са поискали от С.М. – управител и едноличен собственик на търговско дружество, стопанисващ ресторант, дар който не им се следва – парична сума в размер на 500 лева, за не извършат действия по служба – да не изпълнят служебните си задължения – да не съставят акт за констатиране на административни нарушения, констатирани на 29-ти август в обекта, въз основа на който да бъде издадено наказателно постановление, а също така и да не извършат проверка в кухнята на обекта, с цел установяване и на други нарушения по Закона за храните. На втората дата (5-ти септември 2017 г.) – приели от С.М. дар, който не им се следвал – парична сума в размер 500 лева, тъй като не са изпълнили служебните си задължения – престъпление по чл.301, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр.чл.26, ал.1 и чл.54 от НК.

На всеки от подсъдимите е наложена и "глоба" в размер от по 1500 лева. Петър А. и Мая К. са лишени от право да упражняват професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.