Телевиознният водещ се отнесе отговорно към кръщенето. Снимки Лина Главинова

Телевиознният водещ се отнесе отговорно към кръщенето. Снимки Лина Главинова

Ути Бъчваров стана за първи път кръстник в живота си. Водещият на собственото кулинарно тв предаване се включи в националната инициатива на сдружение ДНК. Той кръсти пет бебета в бургаския катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий", където се проведе масовото кръщене. Така морският град е един от десетте в цялата страна, в които се проведе инициативата.

Освен бебета, на които Ути стана кръстник, бяха кръстени още новородени. Ритуалът бе извършен от отец Петър и отец Емилиян.

1000 български бебета в цялата страна бяха кръстени днес. Инициативата е под патронажа на патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.

Родителите-участници могат да избират за кръстници освен свои близки, и популярните лица на събитието, сред които Владо Николов, Хилда Казасян, Славена Вътова, Александър Сано, Мария Гроздева и много други обществено значими личности. Националното кръщене бележи финала на кампанията за насърчаване на раждаемостта, в рамките на която за всяка споделена бременност ДНК осигурява минимум 1 лев на фондация "Искам бебе" в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

За по-малко от девет месеца, "Направи го за България" постигна забележителни резултати. В кампанията се включиха повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи в чужбина, трети и четвърти деца в семейството, близнаци и дори тризнаци. Проведеното допитване сред майките разкри нуждата от належащи промени в средата и трудовото законодателство, и в най-скоро време предложенията на ДНК ще бъдат предадени на законодателната и изпълнителна власт.

Галерия