Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се наложи да отговаря на горещи въпроси на медици. Снимка Черноморие-бг

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се наложи да отговаря на горещи въпроси на медици. Снимка Черноморие-бг

Няма да има 30% увеличение на заплатите на служители в Центровете за спешна медицинска помощ. Такова увеличение е предвидено за работещи в други медицински звена. Това стана ясно от отговор на здравния министър Костадин Ангелов на питане на синдикалист от ЦСМП в Бургас. Причината е, че медиците  в звеното имат възнаграждение над 1000 лева. Залатите в РЗИ са под това ниво.

Освен този въпрос, министърът на здравеопазването трябваше да изслуша и медицински сестри на индивидуална практика. Те попитаха министъра: Редно ли е да не е регламентирано тяхното възнаграждение, а лекарят да го определя сам по свое усмотрение? Според тях, по този начин се злоупотребява със заплащането на работника. По думите на засегнатите, в европейските страни това е точно фиксиран процент от заработката на цялата практика.

Според сестрите има и друго нарушение. В практики с 2 000 пациента се обслужват само то лекар без медицинска сестри, въпреки че има такова изискване. Визирани бяха практики, които работят изобщо без втори човек или такива, които работят с кадри без медицинско образование.

Министърът трябваше да отговаря на горещите въпроси по време на първото си работно посещение в Бургас, след като бе назначен на поста на мястото на досегашния министър Кирил Ананиев.

Здравният министър: Повторно затваряне заради COVID-19 няма да има