Кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно на снимката) се намеси в дебатите в ОбС. Снимка Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно на снимката) се намеси в дебатите в ОбС. Снимка Лина Главинова

С 672 619 лева ще бъде увеличена план сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения за битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване за 2019 година. Докладната записка, входирана от кмета на община Бургас Димитър Николов, бе подрепена след дебати на сесията на Общинския съвет.

Според опозицията, завишението е неправомерно, защото броят на населението не се е увеличил през последните години. Според справка на администрацията, механичният приръст е 850 души. В дебатите бе намесена и средната работна заплата и съотношението й към завишаване на стойността на план сметката през годините.

"Нямах намерение да се изказвам, но ще го направя. С парите, които сме заложили очаквам чистачки и метачки да летят по улиците. Ще подкрепя докладната, но ще наблюдавам какво се случва и ще отправям питане", коментира независимят общински съветник Живко Табаков.

Костантин Бачийски от СЕК поиска да няма корекция на план сметката. Обясненията ми обаче останаха неразбрани за част от съветниците. "Имам цетири висши образования, но не разбрах, какво казва колегата. Нека, тези които не разбираме да не коментираме. В общината работят достатъчно специалисти. Във всяко нещо можем да намерим недостатъци. Г-н Бачийски, по-кратко и ясно говорете, можем да ви подкрепим, ако разберем, какво предлагате", коментира Стефан Колев от ГЕРБ. 

"От справката, която Руска Бояджиев ми е предоставила (зам.-кмет в община Бургас б.а.) става ясно, че план сметката за 2019 година е 23 513 513 лева, от които 13 млн. лева отиват за "Титан", 4 млн. лева за отчисления към държавния бюджет, 2 млн. лева идват от другите общини, които ползват депото, 1 млн. лева отиват за зимно почистване, 1 млн. лева за зелените площи", обясни по време на дебатите в залата на местния парламент кметът Николов. Според него, при заплата от 700 лева за ниско квалифициран труд на депото нямало желаещи за работят там. "Ако работят само 10 души, те не могат да сортират отпадъците и това води до 30-40% увеличаване на отпадъци, които не са сортирани и до загуби", обясни кметът Николов.

След близо час дебати, докладната с корекцията на план сметката бе приета с 35 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържал се".

Галерия