Кметът на Бургас Димитър Николов благодари за подкрепата на общинските съветници. Снимки Лина Главинова

Кметът на Бургас Димитър Николов благодари за подкрепата на общинските съветници. Снимки Лина Главинова

Увеличиха с 820 000 лева макро рамката на бюджета на Бургас за 2018 година. "Това става възможно, заради преизпълнението на анеданъчните приходи", обясни Красимир Стойчев - заместник-кмет по бюджет и финанси на Община Бургас в началото на дебатите за приемане на докладната записка за бюджета. Това дава възможност да бъдат увеличени и средствата в няколко направления. Макро рамката на проекта за бюджет преди увеличението ю бе в размер на 248 671 410 лева.

200 000 лева повече са очакваните приходи от такси за наем на сергии на пазарите и тротоарно право, 370 000 лева - от мита и вноски. С 400 000 лева ще бъде увеличена капиталовата програма на Община Бургас, 100 000 лева ще бъдат предвидени за проектиране на нов общински стадион, 200 000 лева - за изграждане на парк на миниатюрите "Европа", който се бъде в комплекс "П.Р. Славейков".

Близо два часа продължиха дебатите и гласуването на бюджета перо по перо.

"Бюджетът е прозрачен и балансиран. Усилията са насочени към оптимизация на разходите. Призовавам ви да го подкрепите", каза Красимира Маркович (ГЕРБ) - председател на Комисията по бюджет и финанси в ОбС.

Първата подкрепа дойде от коалиция "НФСБ - СЕК". "Уводлетворени сме от предвидените увеличение на средствата за нашите предложения за парк "Европа", за Тракийското дружество и за пожарникарите и затова ще подкрепим бюджета", каза Георги Манев. Подкрепа за бюджета изразиха и водачите на група на коалиция "Реформаторски блок", както и от ДПС.

"Бюджетът е балансиран, но това е бюджет на статуквото и той не се справя с проблемите на Общината. Затова няма да го подкрепим", каза Чанко Мирчев от групата на БСП. Червените имат петима съветници в местния парламент на Бургас. На днешната сесия обаче присъстваха четирима от тях - Мирчев, Кирил Петков, Стоян Колев и Бенчо Бенчев. В гласуването не взе участие съветникът от БСП - Евгений Мосинов, който не присъстваше в залата.

"Искам да ви благодаря за подкрепата, за разбирането и за критиката. Това е най-консервативният бюджет на Общината. Подходихме песимистично към съставянето на макро рамката. Но съм удовлетворен, че на него се гледа като на механизъм ца развитието на града, а не като на средство за политически дебати", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Проектът за бюджет бе приет с 43 гласа "за", 3-а "против" и 0 "въздържал се". Петима съветници отсъстваха от днешната сесия.

Галерия