Увеличението на заплатите е залегнало в проекта за бюджет на общината. Снимка Архив Черноморие-бг

Увеличението на заплатите е залегнало в проекта за бюджет на общината. Снимка Архив Черноморие-бг

Общинските съветници гласуваха увеличение на заплатите на кметовете на населени места и на кметските наместници в община Бургас. Предложениета за промяна на трудовото възнаграждение е на кметът на Община Бургас Димитър Николов. В докладната записка той предлага корекция на заплатите, които не са променяни скроо. В момента кметовете на Българово, Равнец, Извор и Маринка получават основно трудово възнаграждение в размер на 1165 лева на месец, кметовете на Драганово, Изворище и Твърдица - 1090 лева, а кметските наместници на Димчево, Миролюбово, Брястовец и Братово - 910 лева.

Предложението на кмета Николов е всички кметове на населени места да получават 1500 лева - основно трудово възнаграждение, а кметските наместници - 1200 лева. Промяната да влезе в сила считано от 1-ви юли 2023 година.

В зала по време на разглеждане на докладната записка се разгоря и дебат, колко да бъде увеличението на размера на заплатите. От ГЕРБ предложиха кметовете да получават 1700 лева, кметските наместници 1350. Наддаването продължи и от страна на другите поолитически партии. От "БСП за България" предложиха 2000 лева за кметове, 1600 лева за кметски наместници.

Според Манол Тодоров ("Български възход") тази докладна записка е закъсняла и е трябвало заплатите на кметовете да бъдат коригирани, когато бе увеличена заплатата на кмета на общината и на общинските съветници, което бе направено през октомври 2022 година с решение на ОбС.

Росен Топкаров от "Средна европейска класа" предложи съветниците да се върнат към направеното в докладната записка предложение и то да бъде гласувано. След изказването му, бе дадена 10 минути почивка, за да бъдат обсъдени отделните предложения направени по време на дебата.

"Промените, които направихме са в унисон със закона и стандартите на Министерски съвет. Затова няма как другите предложения да бъдат осъществени. Нашата докладна е съобразена със Закона за бюджет за 2023 година. Този ръст на заплатите е законосъобразен", уточни Златина Караиванова от Община Бургас.

След нейното изказване, Севдалина Турманова оттегли предложението на групата на ГЕРБ. След нея предложенията си оттеглиха и Георги Дракалиев, и Иван Иванов. Остана предложението на Христо Панайотов от "БСП за България", което бе подложена на гласуване. То бе подкрепено с 13 "за", 9 "против" и 21 "въздържал се".

На финала на дебатите съветниците гласуваха докладната записка в първоначалния й вид. Така за увеличението на заплатите гласуваха 39 "за". Другите съветници не участваха в гласуването.