Председателят на РИК Михаил Хаджиянев даде съвместен брифинг с новия областен управител на област Бургас Мария Кънева. Снимка Черноморие-бг

Председателят на РИК Михаил Хаджиянев даде съвместен брифинг с новия областен управител на област Бургас Мария Кънева. Снимка Черноморие-бг

В почти 20% (19,76%) от СИК-те във Втори многомандатен избирателен район Бургас ще се гласува само с хартиена бюлетина на предстоящите извънредни избори, които ще се проведат на 11-ти юли. Според промените в Изборния кодекс, които бяха приети от 45-то Народно събрание, на парламентарните избори през юли гласуването ще става само с машина. Изключение ще правят секциите с избиратели до 300 души, където гласуването ще бъде само с хартиена бюлетина. На последните редовни парламентарни избори, които се проведоха на 4-ти април секциите с до 300 гласоподаватели във Втори МИР - Бургас бяха 150. Общият брой на сиковете в региона бе 759.

"Очаквам информацията от общините, за да уточним точния брой на комисиите, където ще се гласува с хартиена бюлетина. На последните избори те бяха 150", каза в отговор на въпрос на "Черноморие" председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Михаил Хаджиянев.

До избора на Хаджиянев, който е бил председател на РИК - Бургас, се стигна, след като Елка Стоянова (дългогодишен председател на комисията б.а.) бе номинирана и избрана за член на Централната избирателна комисия от квотата на "Има такъв народ". Адвокат Хаджиянев бе предложен за председател на РИК от квотата на ГЕРБ - Бургас. След като и от "Изправи се! Мутри вън!" направиха номинация за председател по време на консултациите за състава на РИК (те се проведоха на 14-ти май б.а.), се наложи предложенията да бъдат изпратени от тогавашния областния управител Вълчо Чолаков до ЦИК. От ЦИК решиха председател да бъде Михаил Хаджиянев.

Според данните на РИК - Бургас, на изборите на 4-ти април право на глас в Бургас и областта са имали 363 498 избиратели (361 138 в основния списък и 2 360 в допълнителния списък б.а). До урните тогава отидоха 178 765 или 49,50% от имащите право на глас.