След като бъде купен билета от машината в автобуса, той трябва да бъде валидиран. Снимка Община Варна

След като бъде купен билета от машината в автобуса, той трябва да бъде валидиран. Снимка Община Варна

Машините за продажба на билети - в автобусите и на спирките, вече приемат и монети, с номинална стойност от 2 лева. Досега това не беше възможно, тъй като към датата на обявяване на обществената поръчката през 2013 г., такива монети не бяха в обращение, съобщи Биляна Якова, ръководител на проекта "Интегриран градски транспорт". Автоматизираната билетна система работи по всички автобусни линии, с изключение на линия № 409, която се обслужва от "Транстриумф  Холдинг" АД.  Автоматите на спирките също работят. Машините предлагат 2 основни типа продукти – стандартните хартиени билети, които са еднократни, и предплатени карти с електронни билети, в които може да бъде заделена определена сума пари. Електронните билети могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално валидиращо устройство в автобуса, поясни тя.
Въвеждането на карта с електронни билети цели да улесни и да спести неудобство на пътниците, които ползват масовия градски транспорт в града. Ползването на карта е и най-добрият вариант за активно пътуващите граждани, тъй като може да се зарежда многократно с електронни билети. За тези, на които се налага еднократно да използват градския транспорт, остава опцията за хартиен билет, чието време започва да тече веднага след закупуването.
"Бих искала да обърна специално  внимание на следното: Преди да се постави монета или банкнота, ползвателят трябва да си избере продукт (билет и/или карта). В противен случай машината няма как да пусне билет, а ще връща поставената монета или банкнота. Това не означава, че билетната система не работи", коментира Биляна Якова.
След като бъде закупен билета, той трябва да бъде валидиран в автобуса.
Автоматизираната билетна система в градския транспорт на Варна е един от компонентите на проект "Интегриран градски транспорт на Варна" и бе пусната пилотно на 23-ти ноември 2017 г.  по линия № 10 от общинската транспортна схема. Поетапно след това бяха пуснати всички автобусни линии. В средата на месец август 2019 г. при част от машините за продажба на билети имаше временно затруднения при закупуване на превозни документи поради преконфигурация на билетната система, съгласно изискванията на новата Наредба – Н 18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти.