На плажа трудно може да има дистанция, но заради хубаво време все повече германци забравят за заплахата и мерките, които трябва да спазват. Снимки Пламена Гайдич

На плажа трудно може да има дистанция, но заради хубаво време все повече германци забравят за заплахата и мерките, които трябва да спазват. Снимки Пламена Гайдич

И докато в Галисия (автономна област в северозападна Испания б.а.) въвеждат отново задължително носене на маски и на открито, в това число в барове и на плажове, то в Бавария (провинция във Федерална република Германия б.а.) те никога не са отпадали. В много от провинциите изискването за носене на маски бе отменено, но за Бавария още дълго ще важи. Въпреки това особено през почивните дни все повече хора не спазват изискването за дистанция.

"Хората се бутат сякаш нарочно един в друг и не се усещат. Бяхме на плаж на около 10 км от Мюнхен през уикенда, там ситуацията беше хавлия до хавлия", разказа бургазлийката Пламена Гайдич, която живее в Мюнхен.

Вече 18 седмици екипът на "Черноморие" ви информира какво се случва по света и как различните правителства реагират на корона кризата. Правим това благодарение на разказите на бургазлии, които живеят по света.

В Бавария, която е най-добре развитата икономически провинция на Германия, финансовата криза вече се усеща. "Нещо което е интересно тук, е че майките които не могат да работят по професията си могат да получават 60% от заплатата си. Майчинството е работа реално", разказа Пламена. От началото на месеца правителството намали ДДС-то от 19 на 16% и от 7 на 5%, в зависимост от вида стока и продукт. Това значително ще облекчи търговците, както и крайния клиент. Преди да се случи това обаче много хора останаха без работа, като освен чисто финансови измерения, кризата придоби и психически такива. "Имам близка, която работи в аптека. Тя ми разказа, че всеки втори клиент вече си купува антидепресанти. Това никога не е било", сподели Пламена.

Иначе ограниченията постепенно падат като вече са разрешени груповите занимания във фитнеса, но до 10 човека. Събирания на закрито също като изискванията са за до 10 души и разстояния между масите. "Това е странно изискване, защото сватбите са разрешени и там може да поканиш до 100 души, стига обаче да се спазва дистанция между масите. Навсякъде на гишетата в учрежденията и магазините са поставени плексигласови прегради. От началото на тази седмица отвориха врати дневните клиники, за които има много голям интерес. Детските градини също работят от началото на месеца, а в училищата се редува присъствена с дистанционна форма, като присъствената е само за 3 часа", разказа още бургазлийката. В парковете и градините е пълно с хора, особено когато времето е слънчево или е почивен ден. За разлика от маските, без които трудно може да се види човек, то изискването за социална дистанция се оказва предизвикателство, особено за по-възрастното население.

Сезонът на отпуските започна и в Германия. Почивките са разрешени, но много малко хора ще се усмелят да пътуват, повечето ако го направят то ще е в пределите на страната. "Скоро по радиото слушах за туризма в България. Бях много изненадана когато чух, че масово се правят нови резервации в хотелите и те реално били пълни", каза още бургазлийката.

13 242 693 достигнаха случаите на заразени с COVID - 19 в световен мащаб като оздравелите са малко повече от половината, а активните случаи са 4,5 млн. В Германия положителните случаи са 201 252, а активните случи са 6 104. Новите случаи за 15-ти юли са 486. Броят на оздравелите достигна цифрата 186 000, починали са 9 148 души. В страната са направени 6 376 054 теста, което прави 76 092 на 1 млн. население. Жителите на Федералната република са 83 793 738.

Галерия